Grootste techbeurs CES houdt het in 2021 virtueel

De grootste techbeurs ter wereld, de Consumer Electronics Show, cancelt zijn jaarlijks event in Las Vegas. In de plaats komen online voorstellingen van allerlei digitale nieuwe snufjes.

De hoogmis van de technologie, dat is de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Van boeiend tot bizar: als het nieuw is en graag in de media wil komen, u vindt het in Vegas. Behalve in 2021, want dan gaat de hele stoet digitaal.

Digitaal in coronatijden

De oorzaak laat zich raden: corona gooit roet in het eten. Jaarlijks verwelkomt de beurs bijna 100.000 mensen. Vertegenwoordigers, investeerders en journalisten verdringen er zich voor robots, elektrische wagens en gloednieuwe software. Dat is in coronatijden, op een moment dat de Verenigde Staten de slechte leerling van de wereldklas zijn, niet verantwoord.

Gary Shapiro, de CEO van CES, zegt in een bericht op LinkedIn: ‘We hebben geconcludeerd dat we op geen manier op een veilige wijze 100.000 mensen verzameld krijgen met buiten een stevig om zich heen slaand virus. Er is geen hoop voor een wijd te verkrijgen vaccin tegen januari’, klinkt het. ‘De wereld heeft niet meer Covid-19-gevallen nodig en we hebben beslist om ons deel te doen door ervoor te zorgen dat we de ziekte niet helpen te verspreiden.’

‘We verbinden er ons toe om het best mogelijke globale en digitale innovatie-evenement te organiseren’, zegt Shapiro nog. ‘We verspreiden het evangelie van 5G, artificiële intelligentie, zelfrijdende wagens en nieuwe vormen van mobiliteit, digitale en telegezondheid, robotica, drones, nieuwe vormen van entertainment, 8K Ultra HD-schermen en slimme tv’s, naar de nieuwsgierigen, de ondernemers, de investeerders en de media, die het beste van CES thuis kunnen krijgen, of op kantoor.’

Het einde van de techbeurs?

De vraag is of dat voldoende zal zijn. Want de grote namen, die kijken intussen elders. Een digitaal evenement, daar is geen overkoepelende organisatie voor nodig, dachten enkele grote spelers.

Zo verging het toch ook de organisatie van E3, die het het evenement wegens corona moest staken. Op de grote gamingbeurs zouden normaal twee nieuwe consoles worden voorgesteld, maar zowel Sony als Microsoft deden het helemaal zelf. Ook Samsung stelt een eigen range voor, zonder naar IFA, een andere grote techbeurs te gaan, hoewel die laatste wel doorgaat. Hetzelfde patroon tekent zich af bij de autosalons. Het wordt dus bekijken of CES in 2022 nog op dezelfde manier doorgaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20