Grootste muzieklabel ter wereld komt naar Amsterdamse beurs

Het merendeel van de aandeelhouders van de Franse mediagroep Vivendi heeft de goedkeuring gegeven om Universal Music Group (UMG) af te splitsen en naar de Amsterdamse beurs te brengen.

De aandeelhouders van Vivendi hebben de afsplitsing van UMG bijna unaniem goedgekeurd tijdens een algemene vergadering. Ze hebben er ook mee ingestemd dat 60 procent van de aandelen van UMG verhandelbaar zullen zijn op de beurs. Bedoeling is om de grootste muzieklabel ter wereld op 21 september naar de Amsterdamse beurs te brengen.

Deal met een SPAC

De cruciale stemming kwam er nadat de SPAC Pershing Square Tontine Holdings van investeerder Bill Ackman een deal had getekend om 10 procent van UMG te kopen voor ongeveer 4 miljard dollar. De deal, die in het weekend werd aangekondigd, waardeert UMG op 35 miljard euro. De SPAC van Ackman hoort bij de grootste blancochequebedrijven ter wereld.

SPAC’s (special purpose acquisition company) zijn bedrijven die zelf geen activiteiten hebben. Ze zijn doorgaans beursgenoteerd en nemen bedrijven over of fusioneren met hen om die vervolgens naar de beurs te brengen. Het bedrijf dat ze overnemen kan op die manier zonder het traditionele proces te volgen zijn intrede maken op de aandelenmarkten.

Kritiek van activistische hefboomfondsen

Een consortium onder leiding van de Chinese titaan Tencent Holdings bezit reeds een belang van 20 procent in de groep. UMG is goed voor ongeveer driekwart van de winst van Vivendi.

Hoewel de afsplitsing de steun van investeerders heeft gekregen, is er kritiek geuit door de activistische hefboomfondsen Artisan Partners en Bluebell. Ze beweren dat de grotere aandeelhouders, waaronder Vincent Bollore, onevenredig profiteren ten opzichte van de kleinere investeerders. De Franse miljardair heeft een belang van 27 procent in UMG.

UMG vertegenwoordigt bekende namen uit de muziekwereld, zoals Taylor Swift, Drake, Lady Gaga en Billie Ellish.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20