Grootste lockdown ooit: 1,3 miljard Indiërs moeten thuisblijven

Ook in India is het coronavirus geland en zijn de eerste Covid-19-doden geregistreerd. De overheid neemt onmiddellijk maatregelen: iedereen, ja, iedereen moet binnenblijven.

India, synoniem met broeierige steden en uitgestrekt platteland, gaat dicht. Premier Narendra Modi heeft namelijk de complete lockdown afgekondigd. Indiërs moeten 21 dagen binnenblijven. Het subcontinent telt niet minder dan 1,3 miljard mensen.

Grootste lockdown ooit

Dat is meteen goed voor de grootste lockdown ooit. Ook in China werd er namelijk wel een lockdown afgekondigd, maar die gold slechts voor enkele grote provincies en was goed voor een 100 miljoen mensen. India is daar enkele veelvouden van.

Er zijn in India 9 mensen overleden aan Covid-19 en er zijn 519 officiële vaststellingen gedaan. Modi heeft echter ook de reacties van de rest van de wereld gezien en wil zo snel mogelijk optreden. Daar komt nog bij dat India, met zijn afgelegen regio’s, last heeft van onderrapportage. Het reële aantal gevallen ligt wellicht een stuk hoger.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in India is op vele plaatsen precair, vandaar wellicht de acute draconische maatregelen van Modi. Ook hier geldt namelijk: flatten the curve. Toch is een lockdown in India niet evident. Veel mensen verdienen de kost als dagloner en kunnen 21 dagen zonder inkomen niet bolwerken.

Daarnaast zijn de Indiërs notoir minder volgzaam dan Chinezen. Er is ook minder controle mogelijk dan in het sterk centraal-aangestuurde China. Of de Indiërs ook echt binnen zullen blijven, valt nog af te wachten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20