Grootste gascentrale van het land op komst in Tessenderlo?

Internationale chemieconcern Tessenderlo Group heeft een vergunning aangevraagd voor een gascentrale in Tessenderlo van 900 megawatt. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Als de gascentrale er komt, zou het de grootste van het land zijn.

Waarom is dit belangrijk?

De Belgische regering heeft beslist om tegen 2025 alle kerncentrales in het land te sluiten. Als gevolg wil de regering gascentrales (laten) bouwen om te voldoen aan de bevoorradingszekerheid van elektriciteit.

Tessenderlo Development Services (TDS), de energietak van Tessenderlo Group, heeft de aanvraag voor de gascentrale ingediend. De aanvraag omvat een gascentrale van 900 megawatt, een ondergrondse hoogspanningskabel van 11,5 kilometer en een waterleiding van 5 kilometer.

Er loopt nu een openbaar onderzoek tot 7 augustus.

500 miljoen euro

TDS wil de nieuwe gascentrale vlak bij haar bestaande STEG-centrale van 425 megawatt (MW) bouwen van 900 MW. STEG betekent Stoom en Gas Turbine, een techniek waarbij de elektriciteit met een gasturbine opgewekt wordt.

Tessenderlo Group hoopt met de nieuwe gascentrale eind dit jaar mee te dingen naar de subsidies die de federale regering voorziet voor de kernuitstap tegen 2025. Gascentrales zullen van 2025 tot 2040 nodig zijn om het tekort aan stroom op te vangen als er te weinig wind- en zonne-energie is.

Met het project is meer dan 500 miljoen euro gemoeid, een bedrag waar niet alle minderheidsaandeelhouders van de chemiegroep happig op zijn. Velen van hen hebben de jongste maanden met de voeten gestemd en verkocht, schrijft De Tijd.

5 nieuwe gascentrales

Alleen Luminus heeft tot nu toe in Vlaanderen een vergunning kunnen bemachtigen in kader van de kernuitstap. Het bedrijf kreeg in mei een vergunning voor een kleinere piekcentrale van 234 MW in Gent.

In Dilsen-Stokkem liep het Duitse RWE tegen een weigering van de provincie Limburg voor een gascentrale van 920 MW. RWE ging in beroep bij Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) en is nog altijd niet zeker van deelname aan de veiling voor de kernuitstap.

België zou tegen 2025 nood hebben aan vijf grote nieuwe gascentrales om het verlies aan stroomproductie van de kerncentrales op te vangen.

(bzg)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20