Grootste elektrische passagiersvliegtuig gaat de lucht in

Een elektrisch passagiersvliegtuig dat negen mensen kan vervoeren, maakt donderdag zijn eerste vlucht. Het vliegtuig is het resultaat van een samenwerking tussen ruimtebedrijf AeroTEC en magniX.

Het vaartuig is een aangepaste Cessna Caravan 208B en staat klaar op de tarmac om in Washington aan zijn eerste vlucht te beginnen. De Cessna is een van de meestgebruikte medium-range kleine vliegtuigjes ter wereld. Er vliegen 2.600 rond in 100 landen.

Capaciteit

De moeilijkheid met een elektrisch vliegtuig bouwen is dat er voldoende kracht aanwezig moet zijn om zowel de motor als de passagiers de lucht in te krijgen en te houden. Het gewicht van de machinerie en batterij zorgt er meestal voor dat zo’n vliegtuig niet ver kan vliegen.

Deze Cessna gebruikt een 750PK magni500-systeem. ‘Als ’s werelds grootste volledige elektrische vliegtuig, maakt magniX een grote sprong voorwaarts in de transportindustrie en geeft het een duwtje aan de elektrische luchtvaart’, staat in het persbericht.

‘Het ultieme doel van magniX is om gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen door een geavanceerd, volledig elektrisch propulsiesysteem naar de markt te brengen, met een lage operationele kost en zonder uitstoot.’

Harbour Air

Het bedrijfje is ook verantwoordelijk voor het allereerste volledig elektrische vliegtuigje dat in een Canadese haven werkt. Touroperator Harbour Air vliegt met het toestel, dat zes passagiers kan dragen, van Vancouver naar Victoria en naar de omliggende eilanden. Het zijn vluchten van ongeveer 15 minuten, waardoor de technologie zelfs in een testfase vrij waardevol bleek.

Toen al gaf magniX-CEO Roei Ganzarski aan dat ‘de transportsector en specifiek de luchtvaartsector, klaar is voor een grote disruptie’. Daarbij spelen ook de kosten een rol. ‘De prijs drukken en milieuvriendelijkheid zijn de speerpunten en zullen binnenkort mogelijk zijn’, zei Ganzarski toen.

Over de plas

Volledig elektrische vliegtuigen worden ook elders in de wereld ontwikkeld, onder andere in het VK. Cranfield Aerospace Solutions, een bedrijf over de plas, kondigde in november aan dat het aan elektrische vliegtuigen werkt. Die zouden in 2023 operationeel moeten zijn.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20