Het rondreizende gezelschap van cryptobeurs Binance denkt er aan om zich voorgoed te vestigen in Europa. Binance stichtte in september al drie dochterondernemingen in Ierland. Kan dit het einde van de lijdensweg van de grootste cryptobeurs ter wereld betekenen?
Binance is zonder twijfel de grootste en meest globale cryptomarkt ter wereld. Het cryptoplatform kent maar liefst 13,5 miljoen gebruikers; 200.000 meer dan het Amerikaanse Coinbase. De onderneming zit de afgelopen maanden serieus in de penarie in verschillende landen. In meerdere regio’s werd de licentie van de digitale markt ingetrokken of fors ingeperkt.
Regelgevers hebben vooral een probleem met de manier waarop Binance zijn klantenbestand aanvult, maar ook met het feit dat er allerlei cryptoaandelen aangeboden werden op de digitale beurs.
Inmiddels heeft Binance een uitgebreid Know Your Customer-protocol opgelegd aan nieuwe gebruikers en worden de cryptoaandelen geweerd van de cryptobeurs. Toch blijft Binance het mikpunt van de toezichthoudende autoriteiten. In sommige gevallen heeft dat te maken met de rondzwervende natuur van het bedrijf zonder hoofdkantoor. Daar wil Binance nu ook iets aan doen.
De belichaming van een gedecentraliseerde structuur
Binance is altijd al een bedrijf voor digital nomads geweest. De Canadees-Chinese oprichter Changpeng “CZ” Zhao bestuurde zijn cryptobedrijf voor het grootste deel van 2020 vanuit een piepklein appartement van minder dan 10 vierkante meter in Singapore. Binance trachtte ooit een hoofdkantoor in Tokio te stichten, maar zwermde snel uit naar Hongkong en Taiwan.
De 3.000 werknemers van de onderneming zijn vandaag verspreid over meer dan 60 landen. De gedecentraliseerde aard van cryptomunten wordt met andere woorden volledig belichaamd door Binance.
Voor regelgevers ruikt dit echter naar een poging om belastingen mis te lopen en schaduwbankieren. Het feit dat het bedrijf momenteel geregistreerd staat in de Kaaimaneilanden helpt daar ook niet echt bij. Nu lijkt het er op dat Binance dan toch bereid is om zijn nomadische achtergrond in te wisselen voor een gecentraliseerd hoofdkwartier. Maar waarom Ierland?
“Een gecentraliseerde structuur voor een gecentraliseerde cryptomarkt”
Ooit bezocht CZ nog Oeganda en Malta, twee landen met een relatief lakse crypto- en belastingwetgeving. Daar werd hij met open armen ontvangen door de president van Oeganda en de premier van Malta om de cryptowereld te bespreken. Maar CZ besloot niet neer te strijken in die landen. In Malta keerde de financiële regelgever zich ook uiteindelijk tegen Binance, met verschillende waarschuwingen dat de cryptobeurs geen toestemming heeft om te opereren op het mediterrane eiland.
Nu lijkt het erop dat Binance zal kiezen voor Ierland. De Ierse krant Independent rapporteerde op 6 oktober dat het bedrijf drie dochterbedrijf had geregistreerd in het land, allemaal met CZ als hoofddirecteur. Ierland kondigde donderdag aan dat het bereid is om zijn belastingstelsel te hervormen en multinationals met 15 procent te belasten. Als Binance zich in dit land vestigt, zou dat de cryptobeurs alleszins meer legitimiteit geven.
Donderdag zei CZ in een interview met Reuters het volgende over de nieuwe filosofie van Binance: “Historisch gezien hebben we geen hoofdkantoor. Toen we begonnen met Binance, wilden we de gedecentraliseerde principes omarmen. Dat betekent geen hoofdkwartier, geen grenzen en werken vanuit verschillende plaatsen in de wereld. Het is nu duidelijk dat je een gecentraliseerde, legale structuur nodig hebt om een gecentraliseerde beurs te besturen.”
De beslissing van Binance zou van de grootste cryptobeurs ter wereld een bedrijf met een Europese hoofdzetel maken. Het zou ook het einde van de strijd tussen het cryptobedrijf en verschillende regelgevers kunnen betekenen. Dat kan wel eens zeer verdienstelijk blijken voor wie CZ en zijn medewerkers bleef steunen tijdens de regelgevingcrisis.
Lees ook: De heksenjacht op Binance en waar het zal eindigen
(kg)