Grootste Britse supermarkt slaat aan het hamsteren

Tesco, de grootste supermarktketen van het VK, slaat massaal niet-bederfbare goederen in uit vrees voor tekorten na 1 januari als de brexit een feit wordt. De keten waarschuwt voor hogere prijzen.

Het VK en de Europese Unie doen nog altijd verwoede pogingen om tot een handelsakkoord te komen, en zo chaos vanaf 1 januari te vermijden. De Britse premier Boris Johnson is ondertussen aangekomen in Brussel en praat vanavond met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen om te proberen de zaak te deblokkeren. Maar de deadline nadert en dus nemen bedrijven voorzorgen.

Tesco bereidt zich alvast voor op ‘het slechtst denkbare scenario’. De supermarktketen is niet-bederfbare producten aan het inslaan. ‘We proberen zoveel mogelijk te verzamelen, in onze eigen opslagplaatsen en bij onze leveranciers’, zegt topman John Allen aan het persagentschap Bloomberg.

Tekorten

Hij waarschuwt ook dat er bij een ‘no deal’ mogelijk tekorten zullen zijn en dat de prijzen zullen stijgen, met naar schatting 3 tot 5 procent. Vanaf januari zullen er dan immers invoerheffingen gelden op tal van producten. ‘Die zijn tamelijk substantieel op sommige voedingswaren’, zegt Allen. Franse kaas riskeert bijvoorbeeld 40 procent duurder te worden.

Momenteel gelden er in veel Britse havens al lange wachttijden, door lastminute-leveringen en de coronacrisis. Dat leidt ook tot hogere vrachttarieven, die waarschijnlijk doorgerekend zullen worden aan de consument. Tesco verwacht wel dat de problemen slechts één tot twee maanden zullen duren. Daarna zou de bevoorrading weer normaal moeten verlopen, klinkt het.

Lees ook: Britse retailers waarschuwen voor schaarste na brexit

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20