Britse retailers waarschuwen voor schaarste na brexit

De terugkeer van douanecontroles na de overgangsperiode bij de brexit kan voor Britse consumenten leiden tot prijsverhogingen en minder producten in winkels, waarschuwen distributieprofessionals.

De vereniging BRC (British Retail Consortium) presenteert in een rapport haar prioriteiten voor de handelsgesprekken die tussen Londen en Brussel beginnen, in de hoop op een ‘pragmatische overeenkomst’ om verstoringen tot een minimum te beperken.

Ze herinnert eraan dat 80 procent van de voeding die Britse distributeurs importeren uit de EU komt. De goederen komen voornamelijk aan in de havens van Dover en Folkestone en worden daarna door 7.000 vrachtwagens per dag vervoerd.

Terugkeer van douanecontroles

De Britse regering is van plan tegen het einde van het jaar met de EU te onderhandelen over een vrijhandelsovereenkomst, maar heeft al een terugkeer van grenscontroles voor goederen gepland, zelfs als deze niet aan douanerechten zijn onderworpen. Deze controles zijn het gevolg van het vertrek van het land uit de interne markt en de douane-unie.

‘Het probleem is eenvoudig. Hogere tarieven en strikte controles zullen consumenten, distributeurs en de Britse economie benadelen’, waarschuwt Helen Dickinson, directeur-generaal van BRC.

De retailkoepel dringt er bij de regering op aan om te onderhandelen over een overeenkomst die douanecontroles en administratieve rompslomp minimaliseert. ‘Anders dreigen sommige producten minder beschikbaar te zijn in de winkelschappen’, voorspellen de Britse retailers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20