Britse regering: ‘Grenscontroles onvermijdelijk na brexit’

De Britse overheid verwittigde maandag dat douanecontroles aan de grens ‘onvermijdelijk’ zullen zijn, na de transitieperiode van de brexit. Ze riep Engelse bedrijven die naar de Europese Unie exporteren dan ook op om zich voor te bereiden.

De Britse regering zei in een verklaring dat ze van plan is om opnieuw controles uit te voeren op de import van goederen uit de EU, na de transitieperiode die eindigt op 31 december.

Het is de eerste officiële bevestiging dat Londen handelsbarrières gaat opwerpen na de brexit.

‘Vanaf 2021 zal het Verenigd Koninkrijk uitgesloten zijn van de Europese eenheidsmarkt en de douane-unie, we moeten dus voorbereid zijn op de onvermijdelijke douaneprocedures en wettelijke controles’, zei Michael Gove, een topadviseur van premier Boris Johnson met ministeriële bevoegdheid.

De handel met de EU zal geen voorkeursbehandeling krijgen, import- en exportgoederen zullen aan dezelfde controles worden onderwerpen die uit de rest van de wereld, voegde hij er aan toe.

Het VK trok zich officieel terug uit de EU op 31 januari. Tijdens een overgangsperiode die loopt tot het einde van het jaar, gelden echter nog steeds EU-regels voor de handel met de voormalige lidstaat. In die periode zal premier Johnson proberen om een vrijhandelsakkoord te sluiten met het handelsblok op het Europese vasteland.

Als hij er niet in slaagt om een vergaand akkoord te sluiten, en er dus de facto een zogenaamde ‘harde brexit’ komt, zien veel analisten de economische toekomst van Groot-Brittannië somber in.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20