Eindelijk is het zover: brexit-dag breekt aan

Het VK stapt vandaag om middernacht definitief uit de Europese Unie. Maar daarmee zijn de onderhandelingen tussen beide partijen nog lang niet voorbij.

Vanavond om middernacht (23 uur Britse tijd) komt er na 47 jaar een officieel einde aan het Britse lidmaatschap van de EU. Zoveel verandert er op korte termijn niet. Maar toch al dit: vanaf morgen, 1 februari, hebben de Britten niets meer in de pap te brokken bij de Europese instellingen. Het land zal ook niet meer deelnemen aan Europese toppen.

Het komende jaar geldt een overgangsperiode, waarin de Europese regels blijven gelden en het VK deel blijft uitmaken van de door het Leave-kamp zo verfoeide douane-unie. Tegen het einde van het jaar moet er een akkoord tussen het VK en de EU gevonden worden over de toekomstige relatie tussen de twee. Die deadline heeft de Britse premier Boris Johnson zichzelf opgelegd.

Intussen moeten bedrijven wel hun zaakjes op orde brengen, zodat ze ook in de post-brexitwereld hun goederen van en naar het VK kunnen blijven vervoeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20