Grootse ontvangst voor CFO Huawei bij terugkeer in China

Meng Wanzhou, de financieel directeur van de Chinese telecomreus Huawei, is zaterdag als een staatshoofd ontvangen bij haar terugkeer in China. Ze zat drie jaar vast in Canada.

Een rode loper, een officieel ontvangstcomité, overal wapperende Chinese vlaggen en horden supporters. De Chinese overheid ontving Meng Wanzhou met grote trom op de luchthaven van Shenzhen. Eerder bedankte ze Peking uitvoerig via de chatapp WeChat. “Onder leiding van de Communistische Partij van China wordt mijn moederland van dag tot dag sterker en welvarender. Zonder een sterk moederland zou ik vandaag mijn vrijheid niet hebben.”

Supporters van Meng Wanzhou op de luchthaven van Shenzhen – Isopix

Meng zat drie jaar in huisarrest in het Canadese Vancouver, in afwachting van een mogelijke uitlevering aan de VS, wegens een Amerikaanse aanklacht over financiële fraude. De Verenigde Staten maakten vrijdag verrassend een einde aan de zaak, waardoor Meng weer vrij was. Ze stapte meteen op het vliegtuig van Canada naar China.

“De twee Michaels”

Dat het om een diplomatieke deal gaat tussen Peking met Canada en de VS, blijkt uit het feit dat Peking simultaan twee Canadezen, die in China vastzaten als vergelding voor de zaak-Huawei, vrijliet en naar Canada liet vertrekken. Michael Kovrig en Michael Spavor, die in deze zaak als de “twee Michaels” bekend raakten, werden in het Canadese Calgary opgewacht door premier Justin Trudeau.

Hoe het begon: Arrestatie CFO Huawei is slag in het gezicht van Xi Jinping

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20