VS effenen weg voor terugkeer van CFO Huawei naar China

Er lijkt een einde te komen aan de Amerikaanse rechtszaak tegen de Chinese telecomreus Huawei die geleid heeft tot het jarenlange elektronisch toezicht op financieel directeur Meng Wanzhou in Canada. Meng is de dochter en mogelijke opvolger van Ren Zhengfei, de stichter-CEO van Huawei.

Waarom is dit belangrijk?

De deal kan gezien worden als een geste van de Verenigde Staten om de diplomatieke spanningen met China te milderen.

Meng Wanzhou werd op 1 december 2018, op vraag van de VS, ingerekend op de luchthaven van het Canadese Vancouver. De Amerikaanse instanties wilden haar vervolgen voor financiële fraude. Sindsdien leeft ze onder elektronisch toezicht en een vorm van huisarrest in Vancouver, in afwachting van een eventuele uitlevering naar de VS.

Maar de zaak krijgt nu een onverwachte wending. De Amerikaanse regering heeft vrijdag voor een rechtbank in New York voorgesteld de vervolging van Meng de facto stop te zetten, na een deal met haar. Er komt al zeker geen vervolging tot eind 2022, en als de Huawei-CFO aan bepaalde voorwaarden voldoet, is de zaak vanaf die datum definitief van de baan.

Wat op korte termijn vooral van belang is: de VS zouden Canada voortaan niet meer om haar uitlevering vragen, wat betekent dat ze vrij is om te gaan en staan waar ze wil. Volgens de Britse omroep BBC is het goed mogelijk dat Meng al zaterdag meteen naar China terugvliegt.

Iran

Waar ging de zaak ten gronde over? Volgens het Amerikaanse gerecht had Meng tegenover de bank HSBC gelogen over de hechte banden tussen Huawei en Skycom, een bedrijf dat apparatuur verkocht aan Iran. Dat zou een schending van de Amerikaanse handelssancties tegen Teheran betekenen.

Meng zou Skycom onterecht als een onafhankelijk van Huawei opererend bedrijf voorgesteld hebben, was de Amerikaanse aanklacht. Zelf heeft ze altijd alle beschuldigingen over misleiding of fraude ontkend.

Kroonprinses

Wat Meng in ruil doet voor haar vrijlating, is niet helemaal duidelijk. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zou ze bepaalde fouten erkennen.

Haar arrestatie kwam destijds hard in China. Huawei is er een icoonmerk en Meng Wanzhou is de nummer twee en kroonprinses van het bedrijf. China arresteerde – wellicht als vergelding – twee Canadezen, een zakenman en ex-diplomaat. Een van hen werd vorig jaar veroordeeld tot 11 jaar cel wegens spionage. Het wordt nu uitkijken hoe hun dossiers evolueren.

Wat voorafging:

Meer