Arrestatie CFO Huawei is slag in het gezicht van Xi Jinping

De arrestatie van Wanzhou Meng wordt in China als een slag in het gezicht van president Xi Jinping ervaren, omdat Huawei een sleutelrol speelt in Xi’s plannen om van zijn land een dominante speler op wereldvlak te maken.

In Canada is vorige zaterdag Wanzhou Meng, de financieel directeur van het Chinese telecombedrijf Huawei, opgepakt. De arrestatie raakte pas woensdagavond bekend, maar gebeurde op dezelfde dag als de Chinese leider Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump in Buenos Aires over een staakt-het-vuren in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog onderhandelden

Huawei’s stichter is de Chinese Bill Gates

De arrestatie is groot nieuws in China, vanwege de bijna iconische status van het merk Huawei in China. De vrouw is ook nog eens de dochter van Ren Zhengfei, de stichter-voorzitter van Huawei Technologies, die een status in China geniet die vergelijkbaar is met die van Bill Gates. Wanzhou Meng wordt ook als de mogelijke opvolger van haar vader naar voren geschoven.

De vrouw wordt ervan verdacht de Amerikaanse sancties tegen Iran te hebben geschonden. De autoriteiten in de VS proberen Huawei al sinds 2016 voor de rechter te krijgen op verdenking van het verschepen van in de VS gemaakte producten naar Iran en andere landen, waarbij ze handelen in strijd met de Amerikaanse exportwetten en sancties. 

© EPA

Een slag in het gezicht van Xi Jinping

De arrestatie wordt in China als een slag in het gezicht van president Xi Jinping ervaren, omdat Huawei een sleutelrol speelt in Xi’s plannen om van zijn land een dominante speler op wereldvlak te maken inzake nieuwe technologieën, waaronder 5G.

Of Trump rechtstreeks de arrestatie heeft bevolen, is niet geweten, wel dat deze gang van zaken hem bijkomende marge geeft om tegen maart een nieuwe handelsovereenkomst af te dwingen. Voor Xi Jinping is de arrestatie een kleine catastrofe, omdat hij in eigen land al onder druk staat om Trumps marge zo veel mogelijk te beperken. 

Op de financiële markten wordt negatief gereageerd op de arrestatie. De onzekerheid die de wereldhandel regeert is een kenmerk van de regering Trump geworden en wordt met de arrestatie opnieuw onderlijnd. Zowat overal gaan de beurzen fors lager, met belangrijke verliezen voor techaandelen.

De Chinese ambassade in Canada vraagt de onmiddellijke vrijlating van Wanzhou Meng, terwijl ook het bedrijf elke schuld ontkent. Amerikaanse veiligheidsexperts raden managers in de techindustrie aan voorlopig niet naar China af te reizen, tot de kalmte is teruggekeerd.

Of Canada de vrouw daadwerkelijk aan de Verenigde Staten zal uitleveren, is nog niet bekend.

© EPA

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20