Grondwettelijk Hof oordeelt dat meerwaardebelasting aandelen discriminerend is: voortaan mag je kosten in rekening brengen

Grondwettelijk Hof oordeelt dat meerwaardebelasting aandelen discriminerend is:  voortaan mag je kosten in rekening brengen
Belegger – ERIC PIERMONT/AFP via Getty Images

In ons land moeten beleggers enkel een meerwaardebelasting betalen als de beleggingen buiten het normale beheer van het privévermogen vallen. Maar volgens het Grondwettelijk Hof is die belasting discriminerend omdat de aandelenbeleggers geen kosten in mindering mogen brengen. Dat is wel het geval bij winsten of meerwaarden uit andere financiële producten.

Waarom is dit belangrijk?

Zolang je beleggingen onder een normaal beheer van het privévermogen vallen, moet je geen belastingen betalen op de gerealiseerde meerwaarde bij verkoop. Je bent de fiscus wel een meerwaardebelasting verschuldigd als er bijvoorbeeld sprake is van speculatie. Dat tarief bedraagt 33 procent.

In het nieuws: Het Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat aandelenbeleggers die een meerwaardebelasting moeten betalen voortaan de gemaakte kosten om die meerwaarde te creëren in rekening mogen brengen. Dat schrijft De Tijd.

  • Sinds de wet van 11 december 2008 wordt zo’n meerwaardebelasting toegepast op de brutomeerwaarde. Dat terwijl de belastingdienst de meerwaardebelasting bij andere financiële producten berekend op basis van de nettomeerwaarde, waarbij dus de kosten worden afgetrokken.
  • Volgens Svjatoslav Gnedasj, partner en hoofd van de fiscale geschillenpraktijk van het advocatenkantoor Eubelius kunnen ook de beleggers die de voorbije jaren getaxeerd werden, een deel van de betaalde belastingen terugvorderen, althans als er geen rekening werd gehouden met de kosten of vorige verliezen. “Het arrest heeft belang voor iedereen die sinds 1 januari 2019 een dergelijke brutotaxatie onderging”, verduidelijkt Gnedasj.
  • De expert voegt er tegenover de nieuwssite aan toe dat de uitspraak ook betekent dat beleggers eventuele verliezen op de speculatieve aandelentransacties mogen aftrekken van de meerwaarde. Het gaat daarbij over verliezen uit abnormale aandelentransacties, gerealiseerd in de vijf voorafgaande belastbare tijdperken.

Wat is abnormaal beheer van het vermogen?

Terugblik: Het is niet de eerste keer dat het Grondwettelijk Hof zich buigt over de meerwaardebelasting.

  • Een fiscale rechter was vorig jaar naar het bijzondere rechtscollege getrokken om de onduidelijkheid omtrent “het abnormaal beheer van het vermogen” aan te kaarten. Het Grondwettelijk Hof oordeelde toen dat het voor de belastingplichtige duidelijk genoeg was wat dat betekende. Volgens het Hof kan de belastingplichtige bij twijfel naar de Dienst Voorafgaande Beslissingen (de rulingdienst) stappen om rechtszekerheid te krijgen over zijn situatie. (kg)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.