Na een stevige stijging de afgelopen maanden moesten de grondstofprijzen de afgelopen dagen terrein prijsgeven. Een verklaring voor die plotse daling vinden we onder meer in China.
Grondstofprijzen fors lager op enkele dagen: hoe komt dit?
Waarom is dit belangrijk?
Grondstofprijzen zijn een belangrijke indicator van hoe het is gesteld met de economie. Stijgende grondstofprijzen zijn doorgaans een signaal dat er economische groei is. De plotse daling van de afgelopen dagen is weliswaar niet het gevolg van een economische groeivertraging, maar komt door een beleidsbeslissing van China.Op weekbasis is de koperprijs gedaald met maar liefst 7,9 procent. Zilver en platina zijn zelfs 8 procent goedkoper dan een week geleden. Die forse dalingen springen in het oog omdat de grondstofprijzen de afgelopen maanden stevig in de lift zaten. De prijs van koper was eerder dit jaar zelfs gestegen tot het hoogste niveau in een decennium.
China gaat op de rem staan
Er waren weliswaar al voorzichtige signalen dat de rally van de grondstofprijzen even een pauze inlaste. Desalniettemin baarden de stijgende prijzen de Chinese overheid zorgen. The National Food and Strategic Reserves Administration, een Chinese overheidsinstantie, kondigde woensdag een plan aan om reserves van belangrijke metalen, waaronder koper en aluminium, vrij te geven.
“De prijzen van basismetalen dalen naarmate de Chinese Staatsraad harder optreedt tegen grondstoffenspeculanten en hamsteraars door overzeese posities van [staatsbedrijven] te onderzoeken en futuresbedrijven te controleren om de onder druk staande winstmarges te bestrijden”, zei Daniel Ghali, grondstoffenstrateeg bij TD Securities, in een toelichting aan CNBC. “Hoewel overzeese posities moeilijker te controleren zijn met waarschuwingen, heeft deze repressie toch enige impact.”
Rentevergadering Federal Reserve
Ook de Federal Reserve zou een neerwaartse impact hebben op de grondstofprijzen. De Amerikaanse centrale bank liet woensdag weten dat het verwacht de rentes te verhogen vanaf 2023. Het nieuws over een renteverhoging heeft de dollar de hoogte ingejaagd. Sinds woensdag is de koers van de dollar tegenover de euro gestegen met 1,6 procent. Een stijgende dollar is nefast voor de grondstofprijzen, aangezien die prijzen doorgaans worden uitgedrukt in dollar. Grondstoffen bewegen vaak omgekeerd evenredig met de dollar, aangezien zij wereldwijd meestal in Amerikaanse dollars worden geprijsd.
De impact was de afgelopen dagen ook duidelijk voelbaar op de aandelenmarkten. Het aandeel van BHP, één van de grootste mijnbedrijven ter wereld, is sinds woensdag gezakt met 5,9 procent. In vergelijking met de start van het jaar noteert het aandeel wel nog 4,7 procent in de plus. (lb)
Lees ook: