Groepje EU-landen bereid tot ambitieuzere doelen omtrent cruciale grondstoffen

Onder de Critical Raw Materials Act (CRMA) zou Europa 40 procent van de vraag naar cruciale grondstoffen uit eigen productie willen halen. Het voorstel is nog niet goedgekeurd, maar sommige landen willen dit al onder niet-bindende regels optrekken naar 50 procent.

Waarom is dit belangrijk?

De CRMA is een middel om te ontkoppelen van de afhankelijkheid van andere landen in de toeleveringsketen. De grootste bezorgdheden liggen bij China. Met de CRMA zou Europa zelf meer in huis hebben voor de productie van onder meer windturbines, autobatterijen en smartphones.

In het nieuws:  De vraag om de CRMA uit te breiden oogst ook wat kritiek.

Met de CRMA wil Europa zich voorbereiden op de drastisch toenemende vraag naar bepaalde grondstoffen. Er zijn enkele quota omtrent ontginning, verwerking en recyclage, alsook dat de EU voor geen enkel type grondstof voor 65 procent of meer afhankelijk mag zijn van één derde partij.

Enkele nationale overheden willen verder gaan dan wat het CRMA-voorstel in huidige vorm voorstelt. Ze willen een niet-bindende doelstelling van 50 procent invoeren over de verwerking tegen 2030. Dat stond in een akkoord tussen EU-ambtenaren dat door Euractiv kon worden ingekeken. Over welke landen het gaat, wordt niet vermeld.

  • Daarnaast zou ook de doelstelling voor de binnenlandse recyclage van de grondstoffen van 15 procent worden opgetrokken naar 20 procent.
  • In het document wordt niet gezegd hoe dit gerealiseerd zou moeten worden. Er wordt wel een groep van lidstaten voorgesteld waar vertegenwoordigers de obstakels die ze ondervinden kunnen rapporteren.

Kritiek

  • Critici van het voorstel argumenteren dat het onmogelijk is om de binnenlandse productie nog op te schalen en tegelijk de handel met derde partijen te onderhouden. De EU mag niet “inwaarts” keren als het over handel gaat, klinkt het.
  • De Duitse bondskanselier Olaf Scholz stelde dat de grondstoffen op veel plekken in de wereld ontgonnen worden, en dan verscheept om elders verwerkt te worden.

“Als we er nu wereldwijd aan werken om ervoor te zorgen dat dit gebeurt in de landen waar de grondstoffen worden gewonnen, dan is dat voor mij ook een bijdrage aan het versterken van deze landen, het creëren van economische ontwikkelingskansen en tegelijkertijd het intensiveren van de mondiale toeleveringsrelaties”, zei Scholz.

  • Ook Hildegard Bentele, EU-parlementariër voor EPP, noemde de geopolitieke voordelen van handel met de partnerlanden. Ze noemt de doelstelling van 40 procent al “zeer ambitieus”.

Aluminium

  • Het landengroepje stelde ook voor om aluminium toe te voegen aan de lijst van de strategische grondstoffen. Nu wordt aluminium gezien als ‘cruciaal’ of ‘kritiek’, maar niet als ‘strategisch’, en grondstoffen die binnen die categorie vallen, krijgen sneller vergunningen. Al lijkt het Europees Parlement niet zo happig om de lijst “quasi arbitrair” aan te passen.
  • Wel wordt voorgesteld om de lijst met strategische grondstoffen twee- of driejaarlijks aan te herzien en aan te pass
Meer