Groep boven Inno verliest CEO middenin herstructurering

De CEO van het Duitse Galeria Karstadt Kaufhof, de moedergroep van Galeria Inno, stapt op, schrijft het persbureau Reuters. Het vertrek kon niet slechter vallen, want de groep zit net in een herstructurering.

CEO Stephan Fanderl zou zelf hebben gevraagd om ermee te stoppen na een lang ziekteverlof. ‘Covid-19 heeft de omstandigheden voor zowel ons als de rest van de detailhandel grondig veranderd’, zegt hij. ‘Het is nu tijd voor een nieuwe start.’ Zijn rol zou tijdelijk worden overgenomen door financieel directeur Miguel Müllenbach.

Fanderl was sinds 2014 CEO van het Duitse Karstadt, dat onder meer eigenaar is van de reisgroep Neckermann. In 2018 fuseerde Karstadt met Galeria Kaufhof en werd Fanderl tot CEO van de fusiegroep gebombardeerd. Zijn inbreng bleef vooral beperkt tot een streng besparingsbeleid, maar intern kreeg hij veel kritiek omdat hij niet echt een toekomstvisie had.

Inno

Galeria Karstadt Kaufhof zit al sinds iets na de fusie in moeilijke papieren. Het bedrijf begon al voor de coronacrisis met een herstructurering, maar door de crisis heeft die vertraging opgelopen. In april moest het bedrijf bescherming tegen zijn schuldeisers aanvragen en nu ligt er een plan op tafel om 80 van zijn 170 vestigingen wereldwijd te sluiten. Dat zou 5.000 jobs kosten. Tegen eind deze maand moet dat plan ingediend worden, wil de keten overleven.

De 16 Belgische Inno-winkels blijven echter gespaard van de reorganisatie. De Duitsers sloten vorig jaar wel de webshop van het bedrijf, maar Inno-CEO Armin Devender liet aan de vaksite RetailDetail al weten dat hij een nieuwe webshop wil openen. Inno onderhandelt ook met partners uit de voedingssector over nieuwe opportuniteiten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20