Groene waterstof: havens Antwerpen en Zeebrugge bundelen krachten met Chili

De havens van Antwerpen en Zeebrugge en Chili zullen intensief samenwerken voor groene waterstofstromen tussen Chili en West-Europa. Daarvoor hebben de verschillende partijen een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend in de marge van de COP26-klimaatconferentie in Glasgow.

“Die samenwerking zal de laatste barrières en leemtes wegnemen in de aanloop naar de effectieve opstart van groene productie, het opzetten van de logistieke keten tussen de continenten en de logistiek in de Belgische zeehavens en hun hinterland”, stellen de havens in een persbericht.

In het memorandum geven ze “blijk van hun belangstelling om samen te werken aan de belangrijke strategische kwestie van het opzetten van een corridor tussen hun landen voor het vervoer van groene waterstof of derivaten, geproduceerd in Chili en ontvangen in de Belgische havens, voor verdere distributie om aan de verwachte vraag in Europa te voldoen”.

Beide havens zijn van mening dat “waterstofdragers de geschikte energievorm zullen zijn om de overgang mogelijk te maken in sectoren zoals de zeescheepvaart, de chemie en de brandstof- en stoomproductie”.

Stockage

De havens gaan de waterstof ontvangen en stockeren en daarna belangrijke hoeveelheden energie verzenden naar afnemers van elektriciteit, warmte, chemie en vervoer.

Volgens minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is de import van groene waterstof voor België de “goedkoopste manier en noodzakelijk voor de energieswitch naar 100 procent hernieuwbare energie en klimaatneutraliteit tegen 2050”. Ze sloot eerder ook al waterstofpartnerschappen met Oman en Namibië.

Meer
door businessam.be
Mijn Volglijst

Update: EBA: Europese banken staan er beter voor

04/12/2021 10:54

(ABM FN-Dow Jones) De grootste Europese banken hebben hun solvabiliteit, winstgevendheid en liquiditeit zien stijgen. Dit bleek vrijdag uit de laatste transparantie-oefening van de Europese bankautoriteit EBA.

Aan het einde van het tweede kwartaal stond de CET 1 ratio van de120 deelnemende banken op 15,8 procent. Dat is 0,8 procentpunt meer dan medio 2020. Fully loaded steeg het percentage van 14,7 naar 15,5 procent.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20