‘Groene’ cryptomunt Chia – mogelijk milieuvriendelijk alternatief voor Bitcoin – denkt al aan beursgang

De valuta is, sinds Musk het energieverbruik van Bitcoin-mining laakte, verdubbeld in waarde. Chia wordt nu getaxeerd op 500 miljoen dollar sinds de laatste investeringsronde.

  • Chia Network haalde bij de laatste investeringsronde 61 miljoen dollar op bij onder meer investeerders Andreessen Horowitz en Richmond Global Ventures.
    • Ook ontving Chia financiering van Naval Ravikant, CEO en medeoprichter van job-platform AngelList, Breyer Capital, en True Ventures.
  • Volgens persbureau Bloomberg overweegt operationeel directeur Gene Hoffman een beursgang via een zogeheten special purpose acquisition company (SPAC), mogelijk dit jaar al. Dan moet hij wel een geschikte SPAC vinden om mee te fuseren. 
    • Een SPAC is een lege vennootschap die geen activiteiten kent, maar puur het plan heeft om naar de beurs te gaan. Met de beursgang moet kapitaal worden opgehaald om een bedrijf over te nemen of te fuseren.

‘Groen geld voor een digitale wereld’

Het bedrijf Chia Network werd in 2017 opgericht door de bedenker van BitTorrent, Bram Cohen (zie omslagfoto). Laatstgenoemde beschrijft zijn Chia-token (XCH) als ‘groen geld voor een digitale wereld.’

Het grootste verschil met Bitcoin zit in de manier waarop beide munten gemijnd worden. Bitcoin wordt verkregen door het oplossen van wiskundige puzzels (‘proof of work’) die exponentieel moeilijker worden.

Chia daarentegen gebruikt een ander concept. Het enige dat je nodig hebt om Chia te mijnen zijn lege harddrives. De hoeveelheid lege ruimte wordt dan gebruikt om te mijnen (‘proof of space’). 

‘De kans dat een storage farmer – het equivalent van een miner op het Chia-netwerk – een block mag toevoegen aan de blockchain is gebaseerd op de totale hoeveelheid opslagcapaciteit die een farmer beschikbaar stelt ten opzichte van het totale netwerk’, weet Business Insider.

Vraagtekens

Sommigen plaatsen echter ook vraagtekens bij het milieuvriendelijk imago van het netwerk, weet Cointelegraph.

Zo benadrukte crypto-auteur David Gerard dat bij Chia’s plotproces inderdaad gebruik wordt gemaakt van de ‘solid-state drive’ van een computer, of ssd, en deze in minder dan zes weken kan doorbranden. Ter vergelijking: ssd’s die regelmatig worden gebruikt hebben een levensduur van meer dan tien jaar.

In plaats van koolstofdioxide levert Chia dus enorme hoeveelheden ‘e-afval’ op – zeldzame metalen, geassembleerd in dure computeronderdelen, die binnen enkele weken veranderen in giftige, bijna niet te recycleren troep.

Gerards voorspelling dat Chia zal leiden tot een toename van het storten van computerafval lijkt al te kloppen, aangezien Fortune melding maakt van tekorten aan harde schijven in de regio Zuidoost-Azië – in afwachting van de lancering van XCH.

De aandelen van makers van harde schijven en ssd’s zoals Western Digital en Seagate schoten bij de lancering van Chia alleszins de lucht in.

Lees ook: Topvermogensbeheerder: ‘Bitcoin is wél duurzaam’

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20