Groen wil getrouwheidspremie spaarboekje afschaffen

Groen wil getrouwheidspremie spaarboekje afschaffen
Dieter Van Besien – (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)

Groen heeft een wetsvoorstel klaar om de getrouwheidspremie af te schaffen. Die spaarvergoeding ligt al een tijdje onder vuur. Volgens critici maakt de premie het voor de spaarders zo goed als onmogelijk om lucratievere oorden op te zoeken.

Waarom is dit belangrijk?

Het rendement van een (gereglementeerd) spaarboekje bestaat uit twee elementen: de basisrente en de getrouwheidspremie. De basisrente wordt berekend op basis van hoelang je geld gedurende een jaar op de rekening stond. Die vergoeding wordt doorgaans op 1 januari uitbetaald. De getrouwheidspremie daarentegen krijg je pas als je kapitaal twaalf opeenvolgende maanden op een rekening staat. Is dat niet het geval, krijg je geen premie. De financiële instellingen betalen de getrouwheidspremie doorgaans bij de start van iedere kwartaal uit.

In het nieuws: Groen-parlementslid Dieter Van Besien en zijn Ecolo-collega Gilles Vanden Burre leggen in de Kamer een wetsvoorstel neer om de getrouwheidspremie op spaarboekjes af te schaffen.

  • Volgens hen gebruiken de banken een hoge getrouwheidspremie om de indruk te wekken dat ze lucratieve spaarboekjes aanbieden. “Sinds het dossier van de spaarrente meer in de media komt, hebben sommige banken hun rentes aangepast, maar vaak gaat het over verhogingen van de getrouwheidspremies of verdoken getrapte systemen waar de consument uiteindelijk weinig voordeel van geniet”, aldus Van Besien.
  • Groen hekelt voornamelijk het feit dat spaarders hun geld twaalf maanden moeten laten staan om de volledige spaarvergoeding te krijgen. “Dat is voor veel spaarders een grote drempel om van bank te veranderen”, klinkt het.  “Met het afschaffen van de getrouwheidspremie en het invoeren van één enkele, simpele basisrente kunnen consumenten veel sneller van spaarrekening veranderen en eenvoudiger vergelijken. Dat zal de concurrentie ten goede komen en leiden tot hogere spaarrentes.”

Getrouwheidspremie ligt al een tijdje onder vuur

Terugblik: Het is niet de eerste keer dat er kritiek wordt gegeven op de getrouwheidspremie.

  • Eerder liet minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) al weten dat hij af wil van de getrouwheidspremie. Hij pleit voor enkel een rentetarief voor spaarrekeningen.
  • De concurrentiewaakhond BMA stelde zich onlangs ook de vraag of het niet beter is om de getrouwheidspremie af te schaffen, zodat het eenvoudiger wordt om spaarformules te vergelijken. Volgens de waakhond zijn de spaarrekeningen vandaag veel te complex.
  • Ook Testaankoop wil afscheid nemen van de getrouwheidspremie. “De getrouwheidspremie stelt banken in staat om een hoge rente te promoten in de wetenschap dat ze in realiteit minder zullen moeten uitkeren”, aldus de consumentenorganisatie.

Maatregelen: De federale regering heeft onlangs wel een protocol gesloten met de banksector om de spaarmarkt transparanter te maken. Zo mogen de financiële instellingen onder meer vanaf volgend jaar maximaal vier verschillende spaarboekjes aan de man brengen in plaats van zes. Voorts moeten ze een duidelijk overzicht geven van de rente die de spaarders al hebben opgebouwd.

  • Testaankoop is alvast kritisch voor het protocol. Gevreesd wordt dat er nog steeds verwarring zal bestaan over de spaarrentes. Het protocol stelt dat de basisrente en getrouwheidspremie zowel afzonderlijk als samen moeten vermeld worden. “Dat zal tot meer verwarring leiden”, klinkt het. “Tot nu toe was het immers verboden om de twee tarieven bij elkaar op te tellen, aangezien de getrouwheidspremie aan voorwaarden is gebonden.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.