Groen pleit voor een energiepremie van 200 euro

Groen heeft een eigen voorstel klaar om de energieprijs te drukken. Meryem Almaci, de voorzitter van Groen, heeft tijdens de nieuwjaarsdrink van de partij een pleidooi gehouden voor een energiepremie van 200 à 220 euro.

Als het van Groen afhangt, krijgt iedereen die het moeilijk heeft een energiepremie van 200 euro. Daarmee komt er opnieuw een regeringspartij op de proppen met een eigen voorstel om ervoor te zorgen dat we minder moeten betalen voor ons energieverbruik.

Een energiepremie

Eerder deze week lieten CD&V en Vooruit reeds weten dat ze een voorstander zijn van een verlaging van de btw op energie. Maar dat voorstel werd niet bepaald op gejuich onthaald door de andere partijen. Premie Alexander De Croo (Open VLD) had donderdag in de kamer gezegd dat zo’n verlaging geen optie is. Hij hamerde op de impact daarvan op de begroting. “Ten eerste moet het gaan over tijdelijke maatregelen, ten tweede over doelgerichte maatregelen”, klonk het. “Een derde element is de duurzaamheid voor de overheidsfinanciën.”

Hoe dan ook lijkt CD&V een btw-verlaging niet te willen lossen. “Een btw-verlaging voor de dure energie is nog altijd mogelijk”, zei Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, in een interview met De Ochtend. “We moeten op korte termijn snel een aantal aanpassingen doen, zodat er een impact is. Op middellange termijn moeten we zoeken naar structurele oplossingen.”

Uit onze berekening blijkt dat een gezin al snel 375 euro per jaar kan besparen als de overheid beslist om de btw te verlagen van 21 naar 6 procent.

In navolging van de PS

Het idee van Groen ligt in lijn met dat van de PS. Die partij is namelijk een voorstander van een energiecheque van 200 euro. PS waarschuwt dat de rijksten het meeste geld besparen bij een btw-verlaging. De Franstalige socialisten leggen de lat op een mediaanloon van 3.500 euro bruto. Groen heeft nog geen voorwaarden opgenoemd. “Wat de modaliteiten van die premie zullen zijn, laten we over aan de regering”, liet Tinne van der Straeten (Groen), minister van Energie, weten.

“We willen snel en op korte termijn tegemoetkomen aan de nood voor betaalbare energie”, zei Almaci in een speech op de nieuwjaarsdrink. “Het is geen toveroplossing die ineens alle problemen doet verdwijnen, maar het zal wel voor broodnodige ademruimte zorgen, bovenop de hervormingen die de federale regering reeds deed op de energiefactuur.”

Meer