Van Peteghem: “Btw-verlaging energie kost de overheid 86 miljoen euro per maand”

Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, laat de btw-verlaging op energie niet los. In een interview met De Ochtend zei de minister dat zo’n verlaging de overheid 86 miljoen euro per maand kost. “De BTW-verlaging voor de horeca de afgelopen periode heeft de overheid ruim 800 miljoen euro gekost”, voegde hij eraan toe.

De btw-verlaging heeft afgelopen week voor heel wat gekibbel gezorgd binnen de regeringskring. De regeringspartijen willen de energieprijs voor gezinnen verlagen, maar raken het maar niet eens over een oplossing. CD&V is samen met Vooruit een grote voorstander van een btw-verlaging van 21 naar 6 procent.

Weinig animo voor btw-verlaging

Open VLD wil niet van zo’n verlaging weten. “Voor mij gaat het ook over de duurzaamheid voor overheidsfinanciën. Wanneer ik hier sommigen bezig hoor, tja, dan is het eenvoudig: wanneer het gaat over de impact op de begroting, dan slaat men de pagina over”, zei de premier Alexander De Croo eerder deze week in de Kamer. Ook de overige partijen staan niet te springen om de btw op energie te verlagen.

De Franstalige socialisten zijn dan weer voorstander van een energiecheque van 200 euro. Die cheque zou volgens hun voorstel enkel voorbehouden zijn voor de middenklassegezinnen. De PS waarschuwt dat de rijksten het meeste geld besparen bij een btw-verlaging. “We zouden de cheque aan zowat iedereen geven, maar niet aan de rijkste 10 of 20 procent van de bevolking”, zei PS-voorzitter Paul Magnette aan La Dernière Heure.

Oplossing op korte termijn

Hoe dan ook lijkt Van Peteghem de btw-verlaging niet los te laten. “Een btw-verlaging voor de dure energie is nog altijd mogelijk”, zei hij in het interview met De Ochtend. “We moeten op korte termijn snel een aantal aanpassingen doen, zodat er een impact is. Op middellange termijn moeten we zoeken naar structurele oplossingen.”

Hij voegde daaraan toe dat zo’n verlaging de overheid 86 miljoen euro per maand kost. “We moeten ook eerlijk zijn. De afgelopen periode hebben we een btw-verlaging gedaan voor de horeca. Dat heeft ons bijna 800 miljoen euro gekost. Nu moeten we ook een inspanning doen voor mensen die in moeilijkheden zitten om hun factuur te betalen”, klonk het.

Uit onze berekening blijkt dat een gezin al snel 375 euro per jaar kan besparen als de overheid beslist om de btw te verlagen van 21 naar 6 procent.

Meer