Grindr ‘handelt in seksuele voorkeur’ en krijgt daarom 10 miljoen euro boete

Grindr, een van de bekendste datingapps, heeft in Noorwegen een boete van bijna 10 miljoen euro gekregen. Het deelde gegevens van gebruikers met reclamebureaus.

Moet Grindr beter omgaan met de privacy van zijn gebruikers? De populaire homo-datingapp ligt in Noorwegen zwaar onder vuur omdat die gegevens zou hebben gedeeld met grote spelers zoals Twitter. Dat meldt de lokale gegevensautoriteit Datatilsynet.

Wat werd er gedeeld?

De gedeelde data zijn onder andere de gps-locatie en het gebruikersprofiel. Maar in Noorwegen zijn ze vooral niet tevreden dat er tout court wordt doorgegeven dat iemand op de app zit. Dat geeft namelijk een idee over iemand zijn seksualiteit en dat is prive, aldus Datatilsynet. Grindr deelde die gegevens met MoPub, Xandr, OpenX Software, AdColony en Smaato. Ook die krijgen een boete.

De immense boete, tot 10 procent van het jaarinkomen van Twitter, komt er dus na het negeren van de Europese AVG-wetten, die uw gegevens beschermen in de EU. Daar staat onder andere in dat u niet kan gedwongen worden om de app te gebruiken als het enige alternatief is om uw data te delen. Niet delen met derden is geen optie.

De boete is nog niet definitief, Grindr heeft nog tot half februari om beroep aan te tekenen.

Ook in België?

De Autoriteit Persoonsgegevens zegt aan het techmagazine Tweakers: ‘Het zonder jouw toestemming verkopen van zaken als je locatie, is een zeer ernstige schending van de privacywet. Zonder medeweten van de gebruikers surveilleerde Grindr hen, om die informatie door te verkopen aan advertentiebedrijven. Nog ernstiger is dat Grindr in feite ook handelde in seksuele voorkeur van mensen, door tegen betaling te laten weten wie de app had geïnstalleerd. Jij moet zelf kunnen beslissen aan wie jij vertelt dat je bijvoorbeeld homoseksueel bent. Dat mag geen handelswaar zijn.’

De kans is bestaande dat de privacyinbreuk ook in andere landen gebeurde.

Grindr als business

Grindr heeft 5 miljoen actieve leden per maand. Het bedrijf werd opgericht in Los Angeles in 2009 en kwam in 2016 in handen van het Chinese Kunlun. Dat probeerde een beursgang in de steigers te zetten, maar stond geseind als onveilig bedrijf en dus ging dat niet door.

In maart 2020 kondigde Kunlun aan dat 98,59 procent van de aandelen verkocht zou worden aan San Vicente, een bedrijf uit de VS, voor 608,5 miljoen dollar.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.