Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 22 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Griek moet 30% van zijn inkomen elektronisch uitgeven

Logo Business AM
Economie

11/12/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

[Photo by Cosimo Martemucci/SOPA Images/REX ]

Grieken moeten voortaan tenminste 30% van hun inkomen elektronisch uitgeven. Wie dat niet doet krijgt een boete van 22% op het ontbrekende percentage. Met de maatregel wil de regering van premier Kyriakos Mitsotakis het omvangrijke zwarte circuit in het land en de daarbijhorende fiscale fraude een fatale slag toebrengen.

De Griekse schaduweconomie was in 2017 volgens het Duitse Institut für Angewandte Wirtschaftsforschung met 22% de grootste ter wereld. De fraude die daaruit voortkomt wordt jaarlijks op 16 miljard euro geschat.

IAW

De regering Mitsotakis denkt zo jaarlijks 500 miljoen euro aan boetes te kunnen innen, meldt de Daily Telegraph

Wie niet het vereiste bedrag elektronisch spendeert mag zich aan een boete van 22% verwachten op het ontbrekende deel. Wie bijvoorbeeld 20% van zijn inkomen elektronisch uitgeeft, zal een boete van 22% ontvangen op de ontbrekende 10%.

Een Griek die 1.000 euro per maand verdient en slechts 150 euro elektronisch betaalt, zal zo een boete van zo’n 400 euro krijgen op jaarbasis. De elektronische betalingen, huur inbegrepen, kunnen worden verricht via debet- en kredietkaarten, elektronische bankoverschrijvingen en e-commerce.

Meer inkomsten uit btw of boetes

Volgens een woordvoerder van de Griekse premier komt zijn land hier sowieso als winnaar uit. Ofwel komen er meer inkomsten dankzij de boetes ofwel gaan de btw-inkomsten naar boven. Banken zullen de overheid helpen door de elektronische betalingen aan hun klanten op te leggen.

Vele Grieken krijgen hun loon nog altijd in cash uitbetaald en doen betalingen in cash. Ook hebben slechts 72% van alle Grieken een internetaansluiting. Verwacht wordt dan ook dat een grote groep mensen moeilijkheden zal ondervinden om de 30%-norm te halen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama
Quote van de dag Bernie Sanders

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij