Greenpeace en een reeks andere organisaties willen dat de EU afziet van het groene label voor kernenergie en gas. Anders trekken ze naar het het Europese Hof van Justitie.
Het zijn acht verschillende Europese Greenpeace-groepen en non-profits zoals ClientEarth, WWF, Transport & Environment en BUND die nogmaals een poging ondernemen om het Europese groene label voor kernenergie en gas teniet te doen. In juli besloot het Europese Parlement het voorstel van de Commissie te volgen om in haar ‘taxonomie’-beleid gas en nucleaire energie te bestempelen als ‘groen en duurzaam’ vanaf volgend jaar.
Daar kwam meteen een berg kritiek op. Een “historische vergissing” noemde Europarlementslid Kathleen Van Brempt van Vooruit het destijds nog. “Een klap voor de reputatie van Europa”, meende Sara Matthieu van Groen in De Standaard. Verschillende landen probeerden het voorstel in de Europese Commissie ook tevergeefs aan te vechten voor dit naar het Parlement ging.
Greenpeace en de milieugroeperingen in zijn kielzog zijn nu op oorlogspad om het groene label neer te halen. Indien de EU de taxonomie niet omkeert, stappen zij naar het Europese Hof van Justitie, zo wordt er gedreigd.
“Onverenigbaar met de klimaatwetgeving van de EU”
Volgens de milieuorganisaties zou massaal geld pompen in nieuwe gasenergieprojecten niet stroken met de klimaatdoelstellingen van de EU. Het afvalprobleem van kerncentrales zou volgens Greenpeace ook nog steeds te problematisch zijn voor het milieu en bovendien zou het te lang duren om nieuwe reactoren op te trekken.
“Dit nepgroene label is onverenigbaar met de milieu- en klimaatwetgeving van de EU. Gas is een belangrijke oorzaak van klimaat- en economische chaos, terwijl er nog steeds geen oplossing is voor het probleem van radioactief kernafval en het risico van nucleaire ongevallen veel te groot is om te negeren”, zei Ariadna Rodrigo van Greenpeace tegen Bloomberg.
Oostenrijk en Luxemburg bereiden momenteel al legale stappen tegen het groene label voor, rapporteert Euractiv. “Het voorstel van de Europese Commissie zou vooral tegemoet komen aan de wensen van de kernenergielobby”, wierp de Oostenrijkse minister van klimaatbescherming Leonore Gewessler op.
(as)