N26, een Duitse bank die ook internationaal actief is, publiceert woensdag de Female Opportunity Index 2021. Uit de index blijkt dat kansen voor vrouwen in 100 landen toeneemt. BusinessAM vat voor u de interessantste statistieken samen.
N26 onderzocht de gelijkheid en carrièremogelijkheden voor vrouwen in honderd landen. In het onderzoek wordt de nadruk gelegd op politiek, bedrijfsleiderschap, loonverschillen tussen man en vrouw, educatie en zwangerschapsverlof.
- Noorwegen is het hoogst scorende land in de index. De Noren scoren hoog op politieke vertegenwoordiging, bedrijfsleiderschap en vrouwenrechten. Finland en IJsland staan op de tweede en derde plaats.
- Rwanda heeft de regering met de meeste vrouwen. Spanje en Finland volgen. Bijna de helft van alle landen in de index, 46 procent, heeft op z’n minst één vrouwelijke regeringsleider gehad in de laatste 50 jaar.
- Zweden heeft de meeste vrouwen in topposities gekend. De Verenigde Staten heeft de meeste vrouwelijke entrepreneurs gehad.
- België scoort de 19de plaats van de honderd landen.
In de laatste 50 jaar heeft Noorwegen wel zeventien vrouwelijke regeringshoofden gehad. België had er slechts één, Sophie Wilmès.
Deze grafiek werkt met een score. Hoe hoger een land tegen honderd scoort, hoe meer vrouwen er in die categorie te vinden zijn. Let op, een perfecte score van honderd betekent niet dat een land perfect is. Landen die hoog scoren op het aantal vrouwen in technologie, hebben vaak net wat minder vrijheden. Dat heet de Gender-equality paradox.
Estland en Slowakije hebben het hoogste aantal dagen zwangerschapsverlof. België scoort hier wat lager, met 226 dagen zwangerschapsverlof. In het land van de vrijheid hebben kersverse moeders nog steeds 0 dagen verlof.
Lees ook: Zelfstandigen: vrouwen verdienen gemiddeld 10.000 euro per jaar minder dan mannen
(tb)