Terwijl Rusland de vastgelopen voedselvoorraden in Oekraïne als wapen lijkt te gebruiken, maken weer-gerelateerde gevaren de aanvoer in sommige delen van de wereld nog onzekerder.
Volgens Steve Howard van Temasek, het staatsinvesteringsfonds van Singapore, hebben extreme hittegolven een nefast effect op de voedselproductie in India. Hij schat dat de graanvoorraden ongeveer 73 dagen in de wereldbehoefte zullen kunnen voorzien, wat “slechts een paar maanden voedselzekerheid voor de hele wereld” is. Hij voegde eraan toe dat mensen met een laag inkomen bijzonder kwetsbaar zijn voor de stijgende voedselprijzen.
Veel landen hebben reeds hun toevlucht genomen tot voedselprotectionisme en beperkten of blokkeerden zelfs hun export om de binnenlandse bevoorrading veilig te stellen. Dit is het geval in Indonesië voor palmolie, maar ook in Maleisië, een belangrijke exporteur van pluimveevlees naar heel Azië.
Plantaardig dieet
Om potentiële tekorten het hoofd te bieden, riep Steve Howard tegenover CNBC op om zo snel mogelijk maatregelen te nemen – zowel op individuele als op structurele schaal. En voor hem is het bevorderen van een meer plantaardig dieet een noodzakelijke stap.
Terwijl ongeveer 18 procent van de calorieën die door de mensheid worden verbruikt, afkomstig is van vee, gebruiken deze dieren, direct of indirect, tot 80 procent van de landbouwgrond. Op sommige markten wordt 80 procent van het graan gebruikt voor de veestapel, aldus Howard.
Er is hier sprake van perfect eetbare hulpbronnen die aan de veestapel onttrokken kunnen worden als de consumptiepatronen veranderen: “Meer eiwitten op plantaardige basis, meer alternatieve eiwitten – dat kan de voedselzekerheid echt vergroten.”
Technologische oplossingen
Natuurlijk zal een verandering van eetgewoonten niet alles doen, en zijn er andere wegen nodig om de voedselvoorziening van de wereld veilig te stellen. Daartoe behoren een grotere gewasdiversificatie, maar ook het gebruik van nieuwe technologieën om de opbrengst te verhogen, zoals het gebruik van elektrische voertuigen op het veld, de inzet van zonnepanelen op het platteland, de opslag van energie, of de ontwikkeling en teelt van nieuwe plantaardige eiwitten. Dit laatste is een problematiek waarin met name de NASA erg is geïnteresseerd.
Dit vergt natuurlijk investeringen. Maar Howard is eerder optimistisch: “Drie of vier jaar geleden sliepen de meeste kapitaalmarkten op het gebied van het klimaat en deden zij niet echt iets zinvols. Vandaag staan de kapitaalmarkten in de rij.”
(lb/mah)