Gouverneur Nationale Bank: ‘Begrotingstekort van 3 procent tegen het einde van de legislatuur is niet realistisch’

Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), roept op om het begrotingstekort op middellange termijn te verlagen. ‘Maar een terugkeer naar het niveau van voor de crisis is niet realistisch’, klinkt het.

De Belgische begroting stevent af op een tekort van 6 procent. Dat is volgens Wunsch op de middellange termijn niet houdbaar. ‘Dat cijfer moet naar beneden’, liet hij tijdens een hoorzitting in de Kamercommissie Financiën weten.

Al erkent Wunsch dat een terugkeer naar een tekort van ongeveer 3 procent, het niveau van voor de coronacrisis, tegen het einde van de legislatuur niet realistisch is. ‘Het zou mooi zijn, maar ik denk niet dat dit een fetisj moet zijn’, aldus de gouverneur.

Noodzakelijke steunmaatregelen

De inperking van het begrotingstekort valt niet altijd te rijmen met de broodnodige steunmaatregelen voor de sectoren die het zwaarst getroffen worden door de coronacrisis. Zo trekt de regering De Croo I 500 miljoen euro uit om de horeca te steunen. Dergelijke steunmaatregelen zijn wel noodzakelijk volgens Wunsch.

De Belgische staat kan wel profiteren van de lage rentes, waardoor het tekorten relatief goed kan financieren. Zo heeft de Belgische staatskas maandag 1,8 miljard euro opgehaald op de financiële markten, tegen negatieve rentetarieven.

Onzeker over economisch herstel 2021

De gouverneur uitte ook zijn bezorgdheden over het voorzichtig economisch herstel dat voorspeld was vanaf volgend jaar. In juli ging de bank nog uit van een groei van 6,4 procent. Al hield die prognose geen rekening met de strengere coronamaatregelen die sinds maandag van toepassing zijn en ook niet met de dramatische stijging van het aantal coronabesmettingen.

‘De eerste twee kwartalen van 2021 zullen we wellicht nog een impact ondervinden van de coronacrisis. Mijn bezorgdheid is dus meer en meer verschoven naar volgend jaar,’ aldus Wunsch. ‘We gingen er eerst van uit dat dat er geen grote lockdown meer zou zijn, maar daar zijn we nu niet meer zeker van.’

Volgens de NBB is de Belgische economie gedurende de eerste helft van dit jaar gekrompen met 8 procent. De economen van verzekeraar Allianz verwachten een krimp met 0,9 procent in het vierde kwartaal tegen het kwartaal ervoor.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.