Goudprijs in een dip na verwachte renteverhoging Fed

Goud is dit jaar flink in trek bij beleggers, maar heeft de laatste dagen te maken met een dip in waarde.

Maandag daalde de goudprijs met zo’n 1,86 procent tot 1.860 dollar per ounce. Volgens Reuters is de prijs van goud onder druk komen staan omdat de benchmarkrendementen op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties recent naar meerjarige pieken zijn gestegen.

Afgelopen vrijdag kondigde de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed) aan op 3 mei (dinsdag) aan een tweedaagse vergadering te beginnen om de komende rentetarieven te bepalen.

De Fed zal naar alle waarschijnlijkheid deze zomer een reeks renteverhogingen doorvoeren. Daarmee wil de bank de stijgende inflatie en arbeidskosten bestrijden. Volgens beursexpert Stephen Innes zal de centrale bank beslissen om in juli de rente met 50 of zelfs 75 basispunten te verhogen, weet Reuters.

“Goud is een niet-rentedragend vehikel”

Goud heeft moeite om zijn status als veilige belegging te behouden “in een echte berenmarkt voor aandelen en een steeds bredere Chinese lockdown”, zegt Jeff Wright, chief investment officer bij Wolfpack Capital, geciteerd door MarketWatch.

“Ik denk dat de grote factor deze laatste paar handelssessies de stijgende rente op Amerikaanse staatsobligaties is. Goud is een niet-rentedragend vehikel en is daardoor minder aantrekkelijk als een bron van veiligheid”, aldus Wright.

Toch blijft het edelmetaal, zeker in crisistijden, al bij al een stabiele belegging. In het eerste kwartaal van 2022 steeg de vraag naar goud zelfs met 34 procent. En op jaarbasis laat goud een winst van meer dan 7 procent optekenen.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20