Vraag naar goud steeg in eerste kwartaal met 34 procent: inflatie en Oekraïne-oorlog aan de basis van stormloop op edelmetaal

Beleggers meerden in het eerste kwartaal van 2022 massaal aan in de “veilige haven”. Volgens de World Gold Council (WGC) spelen factoren als het conflict in Oekraïne en de wereldwijde inflatiedruk de grootste rol bij de huidige gold rush. Dat bericht de zakensite Business Insider.

Met een fysieke vraag die steeg met maar liefst 34 procent, tot 1.234 ton ten opzichte van een jaar eerder, kende de goudmarkt een “solide start” van 2022. Deze gegevens komen uit het kwartaalrapport van de WGC, een raad binnen de wereldwijde goudindustrie.

  • De WGC noteerde de hoogste stijging van de goudvraag sinds het vierde kwartaal van 2018. Toen werden de financiële markten onder meer geconfronteerd met de door voormalig Amerikaans president Donald Trump opgeporde handelsperikelen tussen de VS en China, ’s werelds grootste economieën.
  • De stijging van de vraag lag ook 19 procent boven het vijfjarig gemiddelde van 1.039 ton.
  • “Een ongemakkelijke omgeving van aanhoudend hoge inflatie en verhoogde geopolitieke risico’s dreef beleggers naar goud, wat hielp om de prijzen hoger te stuwen”, liet de raad optekenen. De organisatie merkte een stijging van 5 procent op van de gemiddelde in dollar uitgedrukte prijs, zowel op kwartaal- als op jaarbasis.
  • De vraag naar fysiek goud kwam tot uiting in de sterkste kwartaalinstroom in goud-ETF’s (fondsen met als onderliggende waarde de goudprijs) sinds het derde kwartaal van 2020. De holdings stegen tot 269 ton, waarmee de jaarlijkse netto-uitstroom van 174 ton vanaf 2021 meer dan ongedaan werd gemaakt.

Centrale banken en hun goudvoorraden

Het rapport wees specifiek de Russische invasie van Oekraïne aan als belangrijke factor voor een heropleving van de vraag naar goud (en dus de stijging van de goudprijzen), waarbij het metaal profijt trok uit zijn status als toevluchtsoord. Nu de inflatiecijfers wereldwijd oplopen, profiteerde het metaal ook van zijn reputatie als indekking tegen de geldontwaarding.

In de VS, ’s werelds grootste economie, bedroeg de inflatie in maart 8,5 procent, de snelste stijging sinds december 1981. De inflatie in de eurozone bereikte vorige maand een recordhoogte van 7,4 procent en de Aziatische Ontwikkelingsbank voorspelt een toename van de inflatie tot 3,7 procent dit jaar in de regio.

Centrale banken wereldwijd hebben hun goudvoorraden aangevuld en in het eerste kwartaal 84 ton aan de officiële reserves toegevoegd. De netto-aankopen zijn meer dan verdubbeld ten opzichte van het vorige kwartaal, maar liggen 29 procent onder het niveau van het eerste kwartaal van 2021, aldus de WGC.

Er is ook een andere trend: centrale banken brengen hun goudvoorraden in het buitenland terug naar het thuisland. Met een dergelijk bericht kwam de centrale bank van Frankrijk onlangs in het nieuws; maar die entiteit is lang niet het enige westerse financiële instituut dat zijn goud opnieuw naar eigen land loodst. Centrale banken van Europa en westerse landen bezitten doorgaans meer goud dan collega’s van opkomende Aziatische landen, weet goudanalist Jan Nieuwenhuijs. Daardoor zullen westerse overheden misschien minder geneigd zijn om evenveel goud te kopen, maar wel hun goudbeleid bijsturen om de controle over het edelmetaal te versterken.

Crisissituatie

Volgens de beleggersbarometer van grootbank ING denkt 46 procent van de beleggers dat het nu een goed moment is om in goud te beleggen. Amper 14 procent is de tegenovergestelde mening toegedaan. 17 procent bezit naar eigen zeggen al goud.

Waarom doet goud het goed tijdens een crisissituatie? De goudprijs biedt historisch gezien over een langere periode enige bescherming tegen inflatie. Dat komt omdat er slechts een beperkte hoeveel goud in de wereld is. Veel beleggers zien het edelmetaal dan ook als een store of value (koopkrachtreserve).

Een crisissituatie is volgens de Amerikaanse belegger en auteur Robert Kiyosaki een toestand waarin de wereldeconomie binnenkort gaat verkeren. Die staat op het punt een “Wile E. Coyote”-moment te beleven, klinkt het.

Kiyosaki maakte een vergelijking tussen participanten van de huidige economische zeepbel en de tekenfilmfiguur Wile E. Coyote, die vaak voorbij de rand van een klif spurt, naar beneden kijkt, opeens beseft dat hij op ijle lucht staat en vervolgens in de afgrond dondert.

De topbelegger waarschuwt al een tijdje voor een “crash en depressie”, die zou uitgelokt worden door torenhoge inflatiecijfers. “Koop goud, zilver en Bitcoin voordat de coyote wakker wordt”, raadde de auteur daarom enkele weken geleden aan.

Goud doet het minder goed in tijden van voorspoed omdat de beleggers dan de voorkeur geven aan andere activa, zoals obligaties en aandelen. Dergelijke beleggingsproducten keren jaarlijks een vergoeding uit, zoals coupons en dividenden. Bij goud is dat niet het geval en is het rendement dus volledig afhankelijk van de waarde van het edelmetaal.

(mah)

Meer