Key takeaways
- Analisten voorspellen een aanzienlijke stijging van de goudprijs tot 3.000 dollar per ounce, maar dit zal mogelijk pas in de tweede helft van 2025 gebeuren.
- De huidige marktomgeving wordt gekenmerkt door onzekerheid als gevolg van inflatie en geopolitieke spanningen, wat heeft bijgedragen aan de stabiliteit van goud boven 2.600 dollar per ounce.
- Westerse beleggers kunnen voor uitdagingen komen te staan door potentieel hogere obligatierendementen en een sterkere Amerikaanse dollar, terwijl centrale banken in opkomende markten de vraag naar goud zullen blijven stimuleren omdat ze diversifiëren, weg van de Amerikaanse dollar.
De goudrally van dit jaar vertoont tekenen van vertraging nu beleggers 2025 met voorzichtig optimisme tegemoet zien. Hoewel analisten een aanzienlijke prijsstijging voorspellen tot 3.000 dollar per ounce, suggereren ze dat deze opwaartse trend misschien pas in de tweede helft van het jaar werkelijkheid wordt. Deze verwachte stijging zou een winst van ongeveer 13 procent betekenen, vergeleken met de indrukwekkende rally van bijna 30 procent in 2024.
Marktdynamiek
De huidige marktomgeving wordt gekenmerkt door onzekerheid nu beleggers worstelen met aanhoudende inflatie en geopolitieke spanningen rond de aankomende regering van de verkozen president Trump. Ondanks deze tegenwind is goud erin geslaagd om stand te houden boven het 2.600 dollar per ounce steunniveau. De recente indicatie van de Federal Reserve van minder renteverlagingen volgend jaar heeft bijgedragen aan deze stabiliteit.
Verwachtingen van analisten
Chantele Schieven, Head of Research bij Capitalight Research, voorspelt een trading range tussen 2.500 dollar en 2.700 dollar per ounce in de eerste helft van 2025, gevolgd door een stijging tot boven 3.000 dollar in de tweede helft. Bank of America deelt een vergelijkbare verwachting en verwacht dat goud in de eerste helft van 2025 zal consolideren voordat het mogelijk 3.000 dollar zal overschrijden.
Uitdagingen
Zowel Bank of America als Wells Fargo benadrukken echter dat westerse beleggers voor uitdagingen kunnen komen te staan door mogelijk hogere obligatierendementen en een sterkere Amerikaanse dollar, factoren die worden beïnvloed door het economische beleid van de Trump-regering. Omgekeerd gelooft John LaForge, hoofd Real Asset Strategy bij Wells Fargo, dat de centrale banken van opkomende markten de vraag naar goud zullen blijven stimuleren, omdat ze diversifiëren door weg te kijken van de Amerikaanse dollar.
Een veilige haven
Tom Bruce, Macro Investment Strategist bij Tanglewood Total Wealth Advisors, wijst op de aanhoudende geopolitieke onzekerheid en de mogelijke impact daarvan op de vraag van consumenten, met name in China. Hij stelt dat deze factoren de aantrekkingskracht van goud als veilige haven zullen blijven ondersteunen.
Genuanceerde goudmarkt in 2025
De World Gold Council voorspelt een genuanceerde goudmarkt in 2025, beïnvloed door het beleggerssentiment met betrekking tot de wereldwijde economische gezondheid. Ze suggereren dat een sterke vraag van centrale banken of verslechterende financiële omstandigheden de prijzen omhoog zouden kunnen duwen, terwijl een ommekeer in het monetaire beleid die leidt tot hogere rentetarieven een uitdaging zou kunnen vormen voor goud.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!