11 krankzinnige weetjes over Google

Google is alomtegenwoordig in ons dagelijkse leven. Intussen doet het bedrijf zoveel dingen tegelijk dat soms moeilijk te volgen en te vatten is wat de internetzoekmachine nu eigenlijk precies doet. Hier zijn enkele verrassend weetjes over Google.

1. Google houdt rekening met meer dan 200 factoren bij zoekopdrachten

De zoekresultaten die je te zien krijgt, zijn natuurlijk niet willekeurig tot stand gekomen. In totaal spelen meer dan 200 factoren een rol in het algoritme van Google. Het is niet mogelijk om een exacte lijst op te stellen. Sommige factoren zijn zeker, anderen niet. Zeker met betrekking tot SEO (Search Engine Optimization) doet heel wat speculatie de ronde. Van de positie van sleutelwoorden tot de lengte van de tekst … Enkel het algoritme weet waarom bepaalde zoekresultaten in een fractie van een seconde helemaal bovenaan worden gezet.

Medische termen zijn overigens erg populair in zoekopdracht. Steeds meer mensen doen met kwaaltjes beroep op Dokter Google.

Een zoekopdracht op Google toont een aantal activiteiten waarmee Google bezig is.
(Getty Images)

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Google bezit tal van domeinnamen die verkeerd gespeld zijn

Behalve de actieve domeinnamen bezit Google ook een pak namen die verkeerd gespeld zijn. Typ bijvoorbeeld maar eens Gooogle.com in, en je zal meteen naar de echte zoekmachine worden doorverwezen. Ook Gogle.com en Googlr.com zijn eigendom van Google. Net zoals 466453.com, de cijfers op een telefoon die je moet intikken om Google te spellen.

Toch blunderde het bedrijf enkele jaren geleden met z’n eigen domeinnaam. Blijkbaar was het bedrijf te laat om de domeinnaam Google.com te vernieuwen, en een ex-medewerker was er als de kippen bij om de domeinnaam voor slechts 12 dollar te kopen, en zo bezat hij de domeinnaam van Google gedurende één minuut. Als beloning betaalde het bedrijf de man 6.006,13 dollar terug- met wat fantasie zie je de naam Google in de cijfers. Toen hij dat geld aan een goed doel doneerde, besloten ze het bedrag te verdubbelen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Surfers doen 3,5 miljard zoekopdrachten … per dag

Stel dat u voor elke zoekopdracht op Google 5 eurocent zou krijgen, dan was u over enkele minuten al miljardair. Dagelijks worden 3,5 miljard zoekopdrachten verricht. En jaarlijks groeit dat aantal nog met 10%. Ook leuk om weten: 16 tot 20% van de zoekopdrachten zijn ieder jaar gloednieuw. Dat betekent dus dat een sleutelwoord is gebruikt dat in de jaren voordien nooit eerder op Google is ingetikt.

De meeste zoekopdrachten bestaan uit één of twee woorden, maar soms wordt ook een hele vraag gesteld. Zo was in 2018 de meest gestelde ‘Wat is’-vraag: wat is Bitcoin?

Een hand houdt een muntstuk met een 'B', verwijzend naar Bitcoin, tussen wijsvinger en duim met op de achtergrond het scherm van een pc waarop beurskoersen zijn afgebeeld.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Google neemt deel aan raketlanceringsprojecten

Google investeert veel geld in projecten die het leven van miljoenen mensen zouden kunnen veranderen. Zo nam het bedrijf al deel aan projecten om raketten te lanceren. Vorig jaar eindigde bijvoorbeeld een wedstrijd waarbij een prijs zou worden uitgereikt aan een team dat in tien jaar tijd een raket kon bouwen en die op de maan doen landen. Er kwam geen winnaar uit de bus.

Maar Google richt zich ook op minderheden in z’n projecten. Zo introduceerde het bedrijf in 2012 in Gmail de Cherokee-taal. Dat was opmerkelijk, aangezien die bevolkingsgroep van inheemse Amerikanen amper 250.000 mensen telt. Bovendien spreken slechts 20.000 van hen deze taal nog, en amper 100 leden van deze groep kennen geen andere taal dan Cherokee.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Eerste Doodle was ‘out of office’-bericht van oprichters

In augustus 1998 werd de eerste Doodle opgesteld. Het waren Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin die via deze weg aan hun personeel wilden laten weten dat ze een paar dagen op het Burning Man-festival in de woestijn van Nevada zouden verblijven. Daarom voegden ze ook het festivallogo toe. De eerste Doodle was dus eigenlijk een ‘out of office‘-bericht.

De eerste Doodle van Google toont de naam in gekleurde letters met een mannetje, het symbool voor het Burning Man-festival, dat met de armen omhoog ter hoogte van de letter 'O' staat.

Later zou de eerste geanimeerde Doodle ter ere van de 367ste verjaardag van Sir Isaac Newton worden gelanceerd. De eerste interactieve Doodle was dan weer een eerbetoon aan het legendarische computerspel Pacman.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Bijna 90% van de inkomsten komen uit advertenties

De jaarlijkse omzet van Google bestaat voor een groot stuk uit advertenties. In 2018 haalde het bedrijf nog een omzet van 136,22 miljard dollar. Daarvan was ruim 116 miljard afkomstig uit advertenties. Google moet daarmee enkel Apple laten voorgaan als meest waardevolle bedrijf ter wereld. Meteen daarachter volgen Microsoft, Facebook en Amazon.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. De zoekindex van Google is meer dan 100 miljoen GB groot

De zoekindex van Google telt honderden miljarden webpagina’s, goed voor een grootte van meer dan 100 miljoen gigabyte (GB). Dat is de hoeveelheid data waar de zoekmachine doorheen bladert wanneer een zoekterm wordt ingegeven. In minder dan een seconde heeft de zoekmachine uit die enorme index de beste resultaten al verzameld.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. Het is het enige bedrijf dat mensen minder tijd op hun website wil laten doorbrengen

Als één van de enige internetbedrijven ter wereld wil Google de tijd die we op hun site doorbrengen zoveel mogelijk verlagen. En zelfs alle andere technologie die het bedrijf produceert, moet de komende jaren vooral op de achtergrond van ons leven verdwijnen. Vorig jaar stelde het bedrijf nog dat Google meer dan gewoon een product moet zijn. Iemand die we in ons leven uitnodigen en onze meest intieme vragen toevertrouwen. Hoe dan ook stelt Google vooral dat geen problemen wil krijgen zoals de privacykwestie van Facebook.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Er is al meer dan 16 miljoen kilometer afgelegd voor Street View

Een auto in verschillende kleuren rijdt met een opvallende camera op het dak. Google maakt op deze manier beelden voor Street View.
(Getty Images)

In 2007 begon Google in enkele Amerikaanse steden de wegen met foto’s in kaart te brengen. Sindsdien zijn ze dit wereldwijd beginnen doen en groeit het aantal kilometers aan beeldmateriaal jaarlijks. In mei 2017 was Google voor Street View al door 83 landen gereden, goed voor een afstand van meer dan 16 miljoen kilometer.

Sinds augustus 2018 heeft Street View ook beelden van twee olieplatformen in de Noordzee.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. Google heeft al meer dan 200 bedrijven opgekocht

In 2016 heeft Google, of meer bepaald moederbedrijf Alphabet, officieel de kaap van 200 overgenomen bedrijven overschreden. Sindsdien zijn er nog tientallen overnames bij gekomen. Eén van de grootste aankopen was die van Motorola in 2011, toen Google 12,5 miljard dollar betaalde. De eerste aankopen van 2019 waren de bedrijven Superpod en Alooma.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

11. Op YouTube wordt dagelijks 150 miljoen uren video gekeken

Tot slot zouden we haast vergeten dat ook YouTube eigendom van Google is. Via dat videoplatform worden nu al dagelijks 150 miljoen uren video bekeken. Bijna één internetgebruiker op drie surft naar YouTube. Per dag telt YouTube 500 miljoen views en er wordt per minuut ruim 300 uur aan videomateriaal opgeladen. Zes op tien gebruikers van YouTube zijn mannen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.