Google verhuist zijn smartphoneproductie van China naar Vietnam

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google haalt de productie van zijn smartphone Pixel uit China weg. Het concern zou de activiteiten naar Vietnam overhevelen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Japanse zakenkrant Nikkei gezegd. Met de verhuis zou Google de Amerikaanse heffingen tegen Chinese producten kunnen omzeilen. Bovendien merken de bronnen op dat de verhuis het concern ook nog een kostenbesparing zou kunnen opleveren. In Vietnam liggen de lonen immers nog beduidend lager dan in China.

Eerder verhuisde Google ook al activiteiten rond dochterbedrijf Nest, aanbieder van oplossingen voor de intelligentie woning, van China gedeeltelijk naar Taiwan en Maleisië.

Handelsconflict

Door de Amerikaanse importheffingen stijgen de verkoopkosten van goederen die vanuit China in de Verenigde Staten worden ingevoerd. Dat geldt ook voor Amerikaanse ondernemingen die hun producten in China vervaardigen. Door het weghalen van de Pixel-productie uit China kan Google dan ook vermijden dat de kosten voor het product zouden oplopen.

De Nikkei gaf geen verdere details over de geplande productie in Vietnam. Volgens het persbureau Bloomberg zou Google wellicht een alliantie sluiten met FIH Mobile, een dochterbedrijf van Foxconn dat eerder een voormalige Nokia-fabriek in Vietnam overnam van Microsoft.

De productie zou gebeuren in Bac Ninh, een provincie in de buurt van Hanoi en slechts iets meer dan honderd kilometer verwijderd van de Chinese grens. Een eerste generatie van de Pixel zou nog voor het einde van dit jaar in Vietnam moeten zijn geproduceerd. Later zouden ook de andere modellen volgen.

Google kan in de regio bovendien de nodige expertise vinden. Tien jaar geleden opende in het gebied immers ook al de Zuid-Koreaanse technologiegroep Samsung een fabriek. Een gedeelte van de productie zou mogelijk ook naar Thailand kunnen worden verplaatst. Voorraden die niet voor de Amerikaanse markt zijn bedoeld, zouden wellicht verder in China in productie blijven.

Vietnam

Vietnam lijkt sterk te profiteren van het escalerende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. In juni meldde de Nikkei al dat Apple plannen had om tussen 15 procent en 30 procent van zijn iPhone-productie van China naar Vietnam en India over te brengen. Ook daar vormden de Amerikaanse importtarieven de basis voor de beslissing.

De Japanse krant meldde later dat ook de computerbouwers HP Inc en Dell Technologies plannen koesterden om tot 30 procent van hun notebook-productie uit China weg te halen. Bedrijven zoals Microsoft, Nintendo, Sony en Amazon zouden gelijkaardige intenties hebben.

Google wil dit jaar tussen acht en tien miljoen smartphones verschepen. Dat zou een verdubbeling zijn tegenover vorig jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20