Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 09 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Fabrikanten van spelconsoles willen China verlaten

Logo Business AM
Economie

09/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Technologiebedrijven zoals Microsoft, Nintendo of Sony overwegen de productie van hun consoles minstens gedeeltelijk uit China weg te halen. Reden voor die plannen zijn onder meer de aanhoudende handelsproblemen tussen de Verenigde Staten en China. De oplopende Chinese productiekosten zouden echter eveneens achter de verhuisplannen schuilgaan. Dat zeggen onder meer de Nikkei Asian Review en de Wall Street Journal.

Het is volgens waarnemers op dit ogenblik nog onduidelijk welke gevolgen deze verschuivingen voor de productie van de volgende generatie consoles zouden kunnen hebben.

Dominant

China bezet in de wereldwijde console-productie momenteel een dominante positie. Ook de productie van de PlayStation van Sony, de Switch Nintendo als de Xbox One van Microsoft zijn aan Chinese onderaannemers uitbesteed. Door de dreigende Amerikaanse heffing op Chinese invoer dreigt die productie echter te duur te worden.

De Verenigde Staten zouden op de Chinese consoles mogelijk een importheffing van 25 procent willen heffen. Bovendien vertonen ook de productiekosten in China een stijgende trend. Om die dreigende impact te kunnen compenseren, zouden de bedrijven daarom tot 30 procent van hun productie naar een andere locatie willen overhevelen.

“De fabrikanten van gameconsoles dreigen een echte exodus uit China voor te bereiden,” zeggen analisten. “De bedrijven lijken weinig gerustgesteld door de boodschappen over een voorlopig akkoord tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen zouden het eens zijn geworden over een tijdelijk bestand.”

“In ruil voor een Chinese belofte om opnieuw meer Amerikaanse landbouwproducten over te nemen, zou de Amerikaanse president Donald Trump ermee hebben ingestemd om aan Chinese import geen nieuwe heffingen op te leggen. Dat zou ook betrekking hebben op de consoles voor videogames.”

Koopkracht

De eerdere dreiging van Donald Trump om nieuwe importtarieven te introduceren, had geresulteerd in een gezamenlijke verklaring van Microsoft, Sony en Nintendo. De bedrijven, de drie leiders op de internationale consolemarkt, hadden daarin gewaarschuwd voor de potentiële schade die door deze nieuwe tarieven dreigde.

De bedrijven wezen daarbij vooral op de impact op de koopkracht van de consument. In hun boodschap benadrukten de bedrijven dat China 90 procent van de wereldwijde console-productie in handen heeft. Dat cijfer maakt duidelijk in welke mate de consolesector van de Chinese markt afhankelijk is.

Veel analisten zijn van mening dat de huidige ontspanning mogelijk slechts van tijdelijke aard zou kunnen zijn. De fabrikanten zelf hebben geen concrete details gegeven over mogelijke verhuisplannen. Een woordvoerder van Microsoft wees erop dat het bedrijf momenteel geen actief plan voor een verhuis heeft.

Ook producenten van personal computers, zoals Dell en Hewlett-Packard, hebben echter al te kennen gegeven een evaluatie van hun toeleveringsketen te overwegen. Ook bij hun is de productie vooral in China geconcentreerd. De analisten waarschuwen nog dat China door een langdurige handelsoorlog zijn bevoorrechte positie in de elektronicasector zou kunnen verliezen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks