Bedrijven verlaten China ‘en masse’, maar keren niet terug naar de VS

Des Chinoises franchissent un portique équipé de technologie de reconnaissance faciale à l'entrée d'une usine
Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

Verschillende Amerikaanse fabrikanten verplaatsen hun productie naar landen buiten China, nu de handelsoorlog tussen ’s werelds twee grootste economieën zijn tweede jaar ingaat. De Amerikaanse bedrijven werken aan een volledige transformatie van hun globale toeleveringsketens. Tientallen bedrijven waaronder kledingproducenten als Crocs, Hanes, Levi’s en Nike, maar ook producenten van computers (Dell en HP) en andere elektronica (GoPro) houden wel degelijk rekening met een langere periode van moeilijke handelsbetrekkingen. Volgens de Asian Nikkei Review plannen ook Amazon, Microsoft, Sony en Nintendo een vertrek.

De exodus heeft grote gevolgen voor de Chinese tewerkstelling. HP en Dell hebben 40% van de laptopmarkt in handen en verhuizen nu 30% van hun productie naar andere landen.

Sinds de invoertarieven begin mei werden opgetrokken tot 25% van 10% eerder, is de overheveling van de productie naar andere landen in de regio versneld. Maar de fabrikanten brengen geen werk terug naar de VS, iets wat nochtans het hoofddoel van de regering Trump was.

In Azië lijkt Vietnam de grote winnaar

In plaats daarvan verplaatsen ze de productie naar andere Aziatische lagelonenlanden zoals Vietnam, Cambodja, India, Bangladesh en Maleisië. Veel van die landen hebben de voorbije maanden een sterke toename van de export laten optekenen. Vooral Vietnam lijkt een grote bevoordeelde. In dat land is sprake van een toename in de export van 36% in vergelijking met 2018. Ook Mexico profiteert.

Amerikaanse managers die hun activiteiten uit China verhuizen, verwachten dat de verhuizingen permanent zijn. De tijd en het geld dat ze investeren in het opzetten van nieuwe productievestigingen en de daar aan verbonden logistieke herstructureringen, maken de beweging zo goed als onomkeerbaar. Dat deze verhuizing in landen als Vietnam, Bangladesh en Cambodja een potentieel tekort aan arbeiders creëert wordt daarbij zelden vermeld.

De verhuizing blijft ook voor de bedrijven in kwestie niet zonder gevolgen. Ze trekken naar landen waar de infrastructuur vaak minder optimaal is dan in China. Wegen, bruggen en luchthavens halen vaak bijlange de Chinese normen niet. Ook de lokale arbeiders zijn vaak minder bedreven en ervaren. Maar de switch maakt dat de Zuidoost-Aziatische landen en India de volgende jaren een hoofdrol zullen opeisen in de globale productie van kleding en elektronica.