De driecijferige versienummers van de browsers Chrome en Firefox gaan voor grote problemen zorgen, zo verwachten Google en Mozilla, de organisatie achter Firefox.
Browsers versturen bij het bezoeken van websites een zogeheten User-Agent string, die informatie bevat over de browser en het systeem van de gebruiker. Een website kan zo waarschuwen dat een te oude browser wordt gebruikt.
Webontwikkelaars gebruiken uiteenlopende technieken om deze strings te verwerken, van zelfontwikkelde code tot zogenoemde parsing libraries. Maar die bibliotheken zullen niet altijd een driecijferige browsercode kunnen herkennen.
Y2K-bug
Chrome 100 komt uit in maart, Firefox 100 in mei. Aangezien nagenoeg alle grote browsers zijn gebaseerd op Chrome dan wel Firefox zijn ook problemen te verwachten met Opera of Microsoft Edge. Alleen Apples Safari blijft buiten schot.
Het probleem wordt wel vergeleken met de Y2K-bug die het jaar 2000 computersystemen teisterde (maar niet voor grootschalige uitval zorgde).
Bij de overstap van een eencijferig versienummer naar een tweecijferig versienummer, twaalf jaar geleden, waren er vergelijkbare problemen.
Er wordt al volop getest. Sites als die van Yahoo en T-Mobile (Polen) reageren al niet goed op de honderdste versies. In enkele gevallen krijgt de gebruiker de mededeling dat de browser niet wordt ondersteund, in andere gevallen laadt de site niet. Ook zijn er vertekeningen waargenomen in de opmaak.
Uiteraard zijn deze problemen te verhelpen, maar daarvoor is tijd nodig. Wanneer blijkt dat versienummer 100 voor grootschalige problemen blijft zorgen kunnen Google en Mozilla besluiten om op versienummer 99 terug te vallen.