Uit een rapport van Goldman Sachs blijkt dat de prijs van koper de komende vier jaar kan stijgen met ruim 60 procent tot 15.000 dollar per ton. Volgens de zakenbank zal koper de nieuwe olie worden.
Als we Goldman Sachs mogen geloven staat koper een mooie toekomst te wachten. In het rapport van de zakenbank staat dat de grondstof een cruciale rol zal spelen bij de transitie naar groene energie. ‘Koper is een rendabel metaal dat van groot belang is voor het opwekken, opslaan en distribueren van schone energie uit wind, zon en geothermische bronnen, omdat het de fysieke eigenschappen bezit die daarvoor nodig zijn’, staat er te lezen in het rapport dat de naam ‘Koper is de nieuwe olie’ heeft gekregen.
Tot 15.000 dollar
De toenemende vraag in combinatie met de huidige schaarste zal volgens Goldman Sachs een niet te onderschatten impact hebben op de prijs. De zakenbank verwacht dat die tegen 2025 zal stijgen tot 15.000 dollar per ton. Vandaag betaalt u 9.000 dollar. Dat is dus een stijging van 66 procent.
‘Op dit moment draaien de discussies veel te veel rond hoe we de vraag naar olie kunnen bedwingen. Daarbij wordt over het hoofd gezien dat grondstoffen, zoals koper, van cruciaal belang zijn om van een succesvolle energietransitie te kunnen spreken’, aldus de onderzoekers. ‘De grondstof is een essentieel onderdeel van duurzame technologieën, waaronder accu’s voor elektrische voertuigen. Zodra dat besef er zal komen, zal dat een enorme impact op de vraag hebben.’
Volgens de onderzoekers zal de vraag tegen 2030 stijgen met maar liefst 900 procent tot 8,7 miljoen ton als groene technologieën massaal worden ingezet. Mocht dat proces langzamer verlopen, dan zal de vraag nog steeds toenemen tot 5,4 miljoen ton, of met bijna 600 procent.
Aandacht voor groene energie
Wereldwijd worden er meer en meer maatregelen genomen om de overschakeling te maken naar een groenere economie. Denk bijvoorbeeld aan het Europees herstelfonds van 750 miljard euro dat de lidstaten helpt om de coronacrisis te boven te komen. Dat geld wordt niet zomaar ter beschikking gesteld van de EU-landen. Zo moet het kapitaal gebruikt worden voor onder meer de energietransitie.
In de Verenigde Staten is de overschakeling naar duurzame energie een belangrijk onderdeel van het immense investeringsplan van de president Joe Biden. In totaal wordt er zo 2.000 miljard dollar in de Amerikaanse economie gepompt.
Goldman Sachs verwacht wel dat het huidige aanbod onvoldoende zal zijn om tegemoet te komen aan de toenemende vraag. De koperprijs is in de afgelopen 12 maanden met ongeveer 80 procent gestegen, maar de productie is niet in dezelfde mate toegenomen. De grootste producenten van koper, Chili en Peru, hebben het sinds de coronacrisis zwaar te verduren gekregen. Dat kan volgens Goldman Sachs tot 2023 een impact hebben op het aanbod.
Uit een rapport van het energieonderzoek- en adviesbureau Wood Mackenzie blijkt overigens dat de prijs van olie tegen 2050 kan zakken tot 10 dollar per vat. De auteurs van het rapport verwachten dat de transitie naar groenere energie een neerwaartse impact op de vraag naar olie zal hebben.
Lees ook:
- Duurzame vooruitgang in gevaar: Waarom we dringend 10 miljoen ton koper nodig hebben
- Koperprijzen klimmen naar recordhoogte: waarom hebben we plots zoveel koper nodig?
(lb)