Goldman Sachs: “Deze aandelen bieden bescherming tegen stijgende rentes”

Door het recente nieuws over de nieuwe coronavariant verwachten de futuresmarkten dat de eerste renteverhogingen wat langer op zich zullen laten wachten. Desalniettemin heeft de Amerikaanse bank Goldman Sachs een lijstje opgesteld van aandelen die niet in je portefeuille mogen ontbreken als je wat bescherming zoekt tegen een eventuele renteverhoging.

Aandelenbeleggers zijn als de dood voor een plotse renteverhoging. Zo’n verhoging maakt de schulden van de bedrijven namelijk duurder. Daardoor hebben ze minder kapitaal voorhanden om uit te keren aan de aandeelhouders in de vorm van een dividend.

Eerste renteverhogingen in 2022?

De futuresmarkten verwachtten tot voor kort dat de Amerikaanse centrale bank voor het eerst de rente zou verhogen in juni volgend jaar. Maar als gevolg van het nieuws omtrent een nieuwe variant van het coronavirus hebben ze die datum verschoven naar september. Een eerste renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) wordt verwacht eind 2022, maar dat is ver van zeker. Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, herhaalde vorige week dat een renteverhoging volgend jaar onwaarschijnlijk is.

Maar wat moet je doen met je aandelenportefeuille als er effectief een renteverhoging op til is? David Kostin, aandelenstrateeg bij Goldman Sachs, liet in een brief aan de investeerders weten dat groeiaandelen in zo’n situatie zeker niet mogen ontbreken in je portefeuille. Dergelijke aandelen hebben volgens de bank het potentieel om goed te blijven presteren, zelfs wanneer de rente stijgt.

“Groeiaandelen met hoge winstmarges presteerden beter dan niet-winstgevende groeiaandelen toen de reële rente in het eerste kwartaal van 2021 omhoog schoot”, schreef hij. “Winstgevende aandelen zouden veerkrachtig moeten blijven als de rente in 2022 stijgt.”

De Amerikaanse zakenbank noemde daarbij vijf aandelen. Wij sommen ze voor je op.

Marathon Digital Holdings

Marathon Digital Holdins is een bedrijf gespecialiseerd in het minen van cryptomunten. Sinds de start van dit jaar heeft het bedrijf ongeveer 2.516 Bitcoins (BTC) gedolven. Kostin merkt op dat het cryptobedrijf de munten hamstert, en dus niet meteen verkoopt wanneer de koers van Bitcoin in de lift zit.

Het aandeel kon dit jaar volop meegenieten van de verschillende cryptorally’s. De aandelenkoers van Marathon Digital Holdings is sinds de start van dit jaar gestegen met 362 procent.

Riot Blockchain

Zoals de naam doet vermoeden is Riot Blockchain ook een cryptobedrijf. Dat bedrijf heeft in het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 64,8 miljoen dollar, oftewel 2.532 procent meer dan een jaar eerder.

De aandelenmarkten geloven weliswaar dat er nog veel meer potentieel in het bedrijf zit. De consensus is dat de omzet tussen nu en 2023 verder zal stijgen met 69 procent per jaar.

De aandelenkoers van Riot Blockchain is dit jaar al meer dan verdubbeld. Voor één aandeel betaal je momenteel 35,5 dollar.

Marvell Technology

Neen, dit bedrijf heeft niets te maken met de Marvelfilms. Marvell Technology is een Amerikaans bedrijf dat halfgeleiders en aanverwante technologie ontwikkelt. Dergelijke bedrijven doen het dit jaar bijzonder goed door het chiptekort op de markt. De toegenomen prijzen kunnen zij immers doorrekenen aan de klanten. Het aandeel van het chipbedrijf is sinds de start van dit jaar met ruim 55 procent gestegen.

Dankzij de groeiende vraag vanuit datacenters groeide de omzet van het bedrijf in het meest recente fiscale kwartaal met 48 procent op jaarbasis tot 1,076 miljard dollar. De aandelenmarkten verwachten dat de omzet van het bedrijf de komende twee jaar met 20 procent per jaar zal stijgen.

MP Materials 

MP Materials is een mijnbouwbedrijf dat vorig jaar met behulp van een blancochequebedrijf (SPAC) naar de beurs is getrokken. Het bedrijf bezit en exploiteert Mountain Pass, de enige geïntegreerde mijnbouw- en verwerkingssite voor zeldzame aardmetalen in Noord-Amerika.

Het aandeel van MP Marerials is dit jaar al gestegen met 49 procent. Beleggers zijn enthousiast over dit bedrijf omdat elektrische wagens, die een belangrijke rol spelen bij de groene transitie, krachtige zeldzame aardmagneten nodig hebben om energie om te zetten in beweging.

Het bedrijf zal naar verwachting tot 2023 een jaarlijkse omzetgroei van 50 procent realiseren.

Mastercard

Mastercard zal zonder enige twijfel het meest bekende bedrijf uit deze lijst zijn. Het bedrijf is voornamelijk bekend voor zijn krediet- en betaalkaarten. Goldman Sachs erkent dat de marktkapitalisatie van dit bedrijf groter is dan die van de vier eerder genoemde bedrijven samen, maar de bank is ervan overtuigd dat er nog veel groeipotentieel is, eenmaal alle coronamaatregelen worden opgeheven.

Analisten verwachten dat Mastercard de komende twee jaar een jaarlijkse omzetgroei van 18 procent zal realiseren.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20