📈 “Golden cross” gespot bij Bitcoin: wat is dit en waarom is dit goed nieuws?

Technische analisten ontwaarden deze week een bullish signaal op de grafiek van de Bitcoinprijs. Een “golden cross” suggereert dat de koers van ’s werelds grootste cryptomunt in marktkapitalisatie verder gaat stijgen.

Vorige week dinsdag vormde de koersgrafiek van Bitcoin een “golden cross”.

  • Concreet: dat gebeurt wanneer het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (MA) door en boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (MA) kruist.
  • Een korte termijn moving average (MA) moet dus een lange termijn MA overvleugelen.
  • Cryptohandelaars en -analisten gebruiken het als een indicator dat het marktsentiment op het punt staat een pak positiever te worden.
  • Het tegenovergestelde, de “death cross”, zou duiden op de komst van een bearmarkt.
    • Over het algemeen geldt voor zowel golden cross als death cross: hoe groter de tijdsperiode, hoe krachtiger het signaal.

Bullish of niet?

Hoewel een “golden cross” over het algemeen een positief technisch signaal is bij grafiekanalyse, kunnen prestaties uit het verleden geen toekomstige resultaten voorspellen.

Zo is de “golden cross” van dinsdag de zevende in Bitcoins 13-jaar durende bestaan, volgens datasite TradingView.

Marktonderzoeksbureau Fundstrat merkte woensdag in een memo aan klanten op dat de laatste drie “golden cross”-events werden gevolgd door prijsveranderingen gaande van een stijging van 600 procent tot een daling van 2 en zelfs 132 procent.

Toch blijft Fundstrat bij zijn standpunt dat Bitcoin de rest van het jaar bullish zal blijven. Fundstrat blijft een houder van zowel Bitcoin als Ether, aldus de notitie. Naast de “golden cross” houdt het bureau een combinatie van fundamentele kengetallen, technische indicatoren en macro-economische krachten in rekening bij z’n analyse.

Bullish signaal, maar niet vanwege de “golden cross”

Katie Stockton van analysebureau Fairlead Strategies zei tegen CNBC dat ze bullish is op Bitcoin vanuit zowel korte- als langetermijnperspectief, maar niet vanwege de “golden cross”. “Dit is geen slechte zaak, maar het is een achterblijvende indicatie van de ommekeer in juli, en het heeft niet altijd de beste timing.”

Ze zei dat Bitcoin “op korte termijn een oversold koopsignaal heeft naast de S&P 500, nadat het een succesvolle test van zijn 50-daags voortschrijdend gemiddelde heeft getoond tijdens een korte pullback.” Fairlead Strategies verwacht dat de opleving zal aanhouden binnen de context van de uptrend, en dat Bitcoin weer naar zijn high van eerder deze maand (net geen 53.000 dollar) toegroeit.

Mogelijke verandering

Bitcoin stond op het moment van schrijven licht in het rood, terwijl tweede grootste cryptomunt Ether 3 procent gedaald was in waarde, volgens CoinDesk.

De Bitcoinkoers vertoonde sinds eind juli een stijgende lijn, maar kelderde vorige week rond de tijd dat El Salvador Bitcoin als wettig betaalmiddel invoerde en toen overbelaste handelaren miljarden dollars aan Bitcoinposities liquideerden. De prijs daalde die dag van 52.000 dollar naar ongeveer 46.000 dollar.

Toch is de prijs van Bitcoin deze week met 6 procent teruggekaatst en in drie maanden tijd zelfs met 24 procent gestegen, wat zonder “golden cross” al duidt op een mogelijke verandering in de langetermijntrend.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20