GoFundMe blokkeert donaties Freedom Convoy: de protestbeweging kijkt nu naar Bitcoin als alternatief

GoFundMe blokkeert de donaties aan het Canadese Freedom Convoy. Dat is een colonne van mogelijk duizenden truckers die ontevreden zijn over het landelijke coronabeleid van premier Trudeau. Meer dan 10 miljoen dollar aan binnengehaalde donaties zijn momenteel bevroren en worden later teruggegeven aan de donateurs. Als alternatief voor het platform wordt er door demonstranten nu gekeken naar Bitcoin.

Zaterdag maakte GoFundMe bekend dat het donaties aan de Canadese struckers niet langer meer accepteert. Er zouden via de politie namelijk berichten binnen zijn gekomen dat het eerdere vreedzame protest van karakter is veranderd en nu meer wegheeft van een bezetting van de stad. Zo zouden demonstranten daklozen hebben lastiggevallen, monumenten hebben beschadigd en het overige verkeer in gevaar gebracht.

GoFundMe zegt dat het de beweging aanvankelijk steunde gezien het vredevolle karakter van het protest. “De organisatoren leverden ons een duidelijk plan voor de eerste 1 miljoen dollar die werd vrijgegeven en bevestigden dat het geld enkel gebruikt zou worden door activisten die deelnemen aan een vredevol protest. Gezien de gewijzigde situatie zullen wij echter geen verdere donaties meer uitbetalen”, aldus het platform. Het resterende bedrag, zo’n 10 miljoen dollar, wordt teruggestort aan alle donateurs.

Bitcoin als alternatief

Een aantal initiatiefnemers van de Canadese Bitcoincommunity zijn hier ontevreden mee. Zij startten een alternatieve inzamelingsactie, om de in hun ogen opgelegde censuur te ontlopen. Op het moment van schrijven is er al een slordige 136.000 dollar opgehaald in Bitcoin. Het doel is om in totaal vijf Bitcoin in te zamelen, wat neer komt op ongeveer 208.000 dollar.

Het voordeel van Bitcoin – en andere crypto’s – is het feit dat het decentraal is. Een centrale entiteit, zoals een overheid, kan er geen greep op krijgen. Daarnaast is het wereldwijd beschikbaar. Over heel de wereld gebruiken protestbewegingen daarom crypto’s om hun acties te financieren. Zo zamelde Julian Assange 7,5 miljoen dollar aan Bitcoins in, om zijn juridische strijd tegen Poetin te financieren.

Donaties van over de hele wereld

Sinds de start van de inzamelingsactie doneerden mensen van over de hele wereld aan de truckers die protesteerden tegen de coronamaatregelen. In november kondigde de Canadese overheid een vaccinatieplicht aan voor de transportsector. Hierdoor konden ongevaccineerde chauffeurs niet meer de Canadese grens oversteken. Dit leidde tot woede bij een groep truckers, die als antwoord op de vaccinatieplicht het Freedom Convoy opzetten. 

Het initiatief sloeg aan en al gauw sloten zich meer truckers aan. Vanuit de stad Vancouver vertrok het konvooi om op zaterdag 29 januari in de Canadese hoofdstad Ottawa aan te komen. De stemming van het protest veranderde echter snel van een ongenoegen over de vaccinatieplicht, naar ongenoegen over het algemene coronabeleid. 

De berichtgeving leidde ertoe dat de politiechef van de Canadese hoofdstad overweegt het leger in te zetten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.