‘Goedkope’ iPhone slaat niet aan

Toen Apple in oktober zijn iPhone XR lanceerde, liet chief executive Tim Cook duidelijk blijken op een sterke verkoop in China te rekenen. In werkelijkheid is het apparaat, het goedkoopste model van zijn jongste generatie iPhones, sterk onder de verwachtingen gebleven. Dat schrijft Yoko Kubota, correspondent van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal in Peking. Door de tegenvallende verkoop van de iPhone XR diende Apple de productie van het model zelfs drastisch terug te schroeven en zijn algemene omzetverwachtingen naar beneden bij te stellen.

Volgens analisten had Apple gehoopt dat de XR snel 45 procent van de wereldwijde iPhone-verkoop zou vertegenwoordigen. “Door de tegenvallende verkoop van de iPhone moest Cook voor de allereerste keer sinds hij acht jaar geleden de leiding over Apple nam, de omzetverwachtingen aanpassen,” aldus Kubota. “Hij verwees daarbij naar de vertragende economie in China, die in grote mate voor de verzwakte vraag verantwoordelijk zou zijn.”

Flop

“Volgens een aantal analisten is het weliswaar te vroeg om al na enkele maanden de iPhone XR een flop te noemen, maar de zwakke verkopen lijken alvast niet van aard om Cook te helpen snel een remedie te vinden voor de stagnerende groei van de iPhone,” zegt Kubota.

“In China wordt iPhone XR zowel door de  budgetgerichte als statusbewuste consument genegeerd,” zeggen de analisten. “Een prijs van 945 dollar is voor een aantal Chinese consumenten te duur, hoewel het apparaat minstens 25 procent goedkoper is dan de luxueuzere iPhone XS en XS Max.’

‘Een aantal functies die de XR te bieden heeft, waren bovendien al beschikbaar op goedkopere exemplaren van Chinese rivalen. Statusbewuste consumenten verkiezen anderzijds de modellen uit de hogere prijsklasse.”

Volgens Tim Arcuri, analist bij UBS, heeft Apple teveel exemplaren van de XR gebouwd en valt het toestel bij de consument, vooral in China, weinig in de smaak. “Het probleem zou nog zijn verergerd door ongunstige wisselkoersen,” betoogt Arcuri. “Om zijn marges te behouden heeft Apple wellicht de lokale prijs van de iPhone XR verhoogd. Op die manier werd de prijskloof met rivaliserende apparaten van Huawei en andere Chinese producenten van telefoons.”

Tegenwind

In een brief aan investeerders erkende Cook een aantal valuta-uitdagingen waarmee het bedrijf werd geconfronteerd. Hij stelde daarbij dat Apple besefte dat de sterke Amerikaanse dollar voor tegenwind zou kunnen zorgen.

“De voorbije jaren kende het goedkoopste instapmodel van de nieuwste iPhone in China een grote populariteit,” getuigt Mo Jia, een analist bij het onderzoeksbureau Canalys. “Apple wilde ook dit jaar waarschijnlijk een dergelijk instapmodel in zijn assortiment hebben, hoewel het waarschijnlijk moeilijk was om een tarief aan te bieden die gevoelig lager lag dan de vraagprijs voor de XS of de XS Max.”

“Die zouden door een grotere interesse voor de XR immers kunnen worden geschaad. Apple zal wellicht hebben gedacht dat de XR aantrekkelijk genoeg was voor de Chinese consument. Men mag echter niet vergeten dat de structuur van de Chinese smartphonemarkt is veranderd.”

“Huawei heeft inmiddels concurrerende series op de markt gebracht en ook Oppo en Vivo hebben premiummodellen gelanceerd die voor de massamarkt betaalbaarder zijn dan de XR van Apple,” zegt Mo Jia.

De prijs van de XR is niet veel veranderd ten opzichte van de vorige generaties entry-modellen, maar het toestel blijft nog steeds veel duurder dan het aanbod van Chinese concurrenten zoals Oppo en Vivo.

Hoewel het statussymbool van de iPhone wel enigszins is afgenomen naarmate het product op de Chinese markt meer gemeengoed werd, blijft het apparaat zijn cachet behouden. Dat wordt tegenwoordig echter meer gelinkt aan de absolute topmodellen zoals de iPhons XS Max.

Apple heeft de voorbije maanden de productieprognoses voor de iPhone XR meerdere keren teruggeschroefd. De vooruitzichten voor de eerste zes maanden productie zouden volgens experts inmiddels ongeveer zijn gehalveerd tot een volume tussen dertig en veertig miljoen exemplaren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20