Goedkoopste Renovatielening of Verbouwingslening

Een huis renoveren of verbouwen kost in de regel een heleboel geld. Verstrekkers van leningen en kredieten zijn hier maar al te goed van op de hoogte De meeste kredietaanbieders hebben dan ook standaard een renovatie- of verbouwingslening in hun assortiment opgenomen. Door slim te werk te gaan kun je overigens flink wat geld besparen op je renovatie of verbouwing. In de praktijk komt dit doorgaans neer op vergelijken, vergelijken en nog een vergelijken van leenvormen en kredietaanbieders.

Wat is een renovatie- of verbouwingslening?

Schermafbeelding 2016-06-12 om 19.14.10

Een renovatie- of verbouwingslening kun je over het algemeen vergelijken met een lening op afbetaling. Het is een lening die flexibeler is dan bijvoorbeeld een hypotheek en kan aan worden gegaan zonder tussenkomst van de notaris. Tevens zullen er geen waarborgen worden gevraagd waardoor je gemakkelijker een renovatie- of verbouwingslening verstrekt krijgt dan een hypotheek. De rente over een renovatie- of verbouwingslening zal echter wel vaak hoger liggen dan bij een hypotheek.

Een renovatie of verbouwing kun je echter ook financieren met een hypotheek, bijvoorbeeld direct bij de aankoop van een woning of door middel van een nieuwe geld opname. In alle gevallen dien je vooraf de kosten goed te ramen en voor de meest voordelige leenvorm te kiezen. De aflossing van de lening zal plaatsvinden door middel van vaste, periodieke, in de regel maandelijkse, aflossingen. Deze aflossingen bestaan uit:

 • een kapitaalgedeelte,
 • een deel aan rente.

Renovatie- of verbouwingslening aanvragen

Het geld dat je leent met een renovatie- of verbouwingslening dien je alleen te gebruiken om renovatie- en verbouwingswerken van je woning mee te financieren. Een dergelijke lening kun je dus goed gebruiken om de meest uiteenlopende renovaties en verbouwing in en rondom je woning mee te betalen, mits je de kredietverstrekker hiervan bewijzen kunt overleggen. Je kunt dit onder andere doen door vooraf een aantal offertes aan te vragen deze bij je leenaanvraag te voegen.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

De meest voordelige lening voor een renovatie of verbouwing kun je doen door steeds goed de voorwaarden en tarieven van leningen te vergelijken. Zo weet je namelijk zeker dat je werkelijk de meest voordelige lening af gaat sluiten. Bij het vergelijken van leningen moet je je echter goed bedenken dat de rente, die over een lening wordt berekend, een momentopname zijn. Rentes zijn dus eigenlijk alleen informatief en tijdelijk van aard. Na verloop van tijd kan de rente veranderen en bovendien sterk afhangen van de leensom.

Voordelen van een renovatie- of verbouwingslening

Schermafbeelding 2016-06-12 om 19.14.22

Voor een exacte berekening van een bepaalde lening kun je een offerte aanvragen bij meerdere kredietverstrekkers. Ook kun je vandaag de dag bij steeds meer kredietaanbieders een online leensimulatie uitvoeren. Een renovatie- of verbouwingslening is echter niets anders dan een lening op afbetaling wat betekent dat de looptijd en de leensom vooraf al vast zal staan. Het totale leenbedrag zal na het ondertekenen de leenovereenkomst op je bakrekening worden gestort.

Een aantal belangrijke voordelen van een renovatie- of verbouwingslening zijn:

 • er is geen hypotheek, of ander onderpand, vereist,
 • de tussenkomst een notaris is bij deze leenvorm evenmin een vereiste,
 • de rente die betaald moet worden zal voor de ondertekening van de leenovereenkomst al vaststaan en uit worden gedrukt in het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP). Het JKP is opgebouwd uit:
  • administratiekosten,
  • leenprovisies,
  • eventueel een levensverzekering,
  • de rente die berekend wordt over de lening.

Het JKP speelt een belangrijke rol bij het maken van vergelijkingen tussen verschillende leningen en aanbieders. Het is dan ook een handig hulpmiddel om de meest voordelige renovatie- of verbouwingslening te vinden.

Wanneer is een renovatie- of verbouwingslening interessant?

Een renovatie- of verbouwingslening is weliswaar wat duurder dan een hypotheek, maar zal toch voordeliger zijn dan een klassieke lening op afbetaling. Uiteraard zal de kredietverstrekker wel een aantal eisen stellen voor deze lening wordt verstrekt omdat er voldoende zekerheid ingebouwd moet worden en de garantie aanwezig moet zijn dat je de leensom probleemloos terug kunt betalen. De voorwaarden waar je aan moet voldoen zijn onder andere:

 • je moet bewijzen dat je de eigenaar van de betreffende woning bent (wat je moet weten over een renovatielening),
 • je moet bewijzen dat de lening gebruikt wordt om een renovatie- of verbouwing te financieren en dat deze aanpassing ook echt noodzakelijk is,
 • je algemene kredietwaardigheid dient te worden gecontroleerd,
 • je dient verder een loondocument beschikbaar te stellen,
 • je dient een overzicht te overleggen van je openstaande schulden.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20