Goedkoop leven: in deze 4 landen wil je je pensioen doorbrengen

Op pensioen gaan kan één van de mooiste momenten van je leven zijn. Maar als België te klein is en je een meer permanente verplaatsing in gedachten had om als God in Frankrijk te leven, moet je ook je financiën in het oog houden. Het paradijs ligt dus niet noodzakelijk in België of Frankrijk maar een stukje verder. Hier zijn vier landen waar je een comfortabel leven kan leiden aan een prijsje.

Het is geen prettige gedachte, maar op pensioen gaan, houdt voor veel mensen in dat ze ook nog na het harde werken moeten rekening houden met een prijskaartje. Want ja, tenzij je ergens tussendoor de Lotto hebt gewonnen, budgetteer je best met nog een lange toekomst in gedachten. Maar wat als je je pensioen wil doorbrengen op een manier die aan vakantie doet denken, zonder het budget? Dan is een permanente verhuis misschien een oplossing. 

Natuurlijk is niet enkel de kost van het leven in een land belangrijk. Je wil, zeker omdat je wat ouder wordt, toch toegang tot goede gezondheidszorg. Voor wie (klein)kinderen heeft, is het belangrijk om te weten dat een retourticketje regelmatig haalbaar is. En ook visaregelingen, belastingsregimes en algemene stabiliteit van je nieuwe thuisland, kunnen factoren zijn waar je rekening mee wil houden. Toch zijn er een aantal landen waarin de combinatie van die factoren behoorlijk stabiel is. Hier zijn vier landen waar je goedkoop je pensioen kan doorbrengen en toch als God in Frankrijk kan leven. 

1. Peru


© iStock

Peru heeft dan wel evenveel inwoners in de hoofdstad Lima als in België, de rest van het Latijns-Amerikaanse land is eerder dunbevolkt. Dat heeft een goede reden: een vrij groot stuk van Peru is onherbergzaam. Logisch gevolg: de prijzen in de steden zijn duurder dan op het platteland, maar de service ligt ontstellend veel hoger in de steden. 

Ideaal gesproken kom je dus terecht in één van de voorsteden van Lima (Paracas bijvoorbeeld) waar na de aardbeving en tsunami van tien jaar geleden nog naarstig opgebouwd wordt. Alternatief kan je in de buurt van Arequipa of Cusco terecht. Voor wie een beetje avontuurlijker aangelegd is, lijken Trujillo of Huaraz de aangewezen bestemmingen (bekijk hier waarom je beter niet naar Nazca verhuist). 

Eten en drinken is ontzettend goedkoop in Peru. De sol staat gemiddeld op 3.5 dollar en blijft behoorlijk stabiel. Voor zo’n 1.500 euro per maand kan je er wel aangenaam leven, dat is in de duurdere steden, voor iets minder leef je ook in iets meer afgelegen gebied. Spaans en Quechua blijven de voertaal maar de meeste Peruvianen hebben ook een mondje Engels mee. 

Voor het openbaar vervoer ben je in Peru aangewezen op micro’s en combi’s, al is er ook een goed uitgewerkt netwerk van lange-afstandsbussen en binnenlandse vluchten. Het vliegtuigticket naar België is dan weer pijnlijk duur: een tussenstop is quasi-onvermijdelijk en de lange rit zal enkele familieleden ongetwijfeld afschrikken om een bezoekje te wagen. Daar staat dan weer tegenover dat Peru zodanig divers is, dat je binnen het land niet snel klaar met reizen bent. Je pensioen gaat er dus wel even mee. En vergeet de pisco niet. 

2. Vietnam


© iStock

Vietnam lijkt een ontzettend exotische bestemming om je pensioen door te brengen (en dat is het ook) maar voor wie er permanent wil heen verhuizen, zijn er ook veel voordelen. Zo is de kost om te leven in Vietnam behoorlijk laag, het eten en dagelijkse kosten zijn er haalbaar, ook op lange termijn en de bevolking is goed ingesteld op een buitenlandse groep. 

Daar komt nog eens bij dat Vietnam behoorlijk dicht bij het paradijs komt: de tropische temperaturen zijn verleidelijk voor wie ziich zijn pensioen op de Bahama’s had voorgesteld maar die droom in financiële rook zag opgaan. Voor wie toch minstens een frisse bries kan appreciëren: het noorden van Vietnam krijgt wel degelijk alle seizoenen, er valt zelfs soms sneeuw (bekijk hier waarom Vietnam ook gewoon de ideale strandvakantie biedt). 

Vietnam heeft helaas geen langetermijnvisum voor gepensioneerden, al valt het papierwerk daaromtrent wel mee. Je kan natuurlijk gewoon drie maanden met een toeristenvisum het land binnen, maar je kan er ook voor kiezen om een vijfjarig visum te versieren, maar ook dan moet je alle drie maanden dat bij de immigratiediensten laten vernieuwen. Aangezien alle buitenlandse gepensioneerden dat moeten doen, valt de administratie behoorlijk mee.

De meeste gepensioneerden verblijven binnen Vietnam in Ho Chi Minh stad (vroeger Saigon) en in Hanoi, de hoofdstad. In Da Nang, in het centrum van het land, is dan weer een steeds grotere expatcommunity te vinden, wel fijn als je wat vragen hebt rond je nieuwe woonplaats. Misschien ook belangrijk om te weten: alcohol kan in Vietnam behoorlijk duur zijn, behalve als je voor de lokale moonshine gaat. 

3. Portugal


© iStock

Blijf je toch liever in Europa, dan is Portugal misschien wel dé ideale pensioenplek voor jou. In het zuiden, de Algarve, is het het hele jaar door behoorlijk warm, zij het wat toeristisch. In het noorden krijg je dan weer zalige temperaturen maar nog steeds met een wintergevoel. De levensstijl in Portugal is laid-back en wie uit de grote steden wegblijft, vindt een eenvoudige maar goedkope keuken. 

Daar komt nog bij dat Portugal wel een Westers land is. Je hebt er dus alle luxe van in België, aan een goedkopere prijs. Met een type I-visa, dat de meeste gepensioneerden in Portugal gebruiken, kan je in het land verblijven, maar je moet ook wel aantonen dat je een inkomen hebt en dat je Europees verzekerd bent en dus recht hebt op zorg. Dat is voor de meeste Belgische gepensioneerden echter geen probleem (bekijk hier waarom Portugal een demografische ‘perfecte storm’ aan het beleven is).

Portugal is dus ook behoorlijk goedkoop, zeker voor wie graag lokaal vis (bacalao) eet en porto drinkt. Maar omdat Portugal ook nog in Europa ligt, kan je je ook als zuinige gepensioneerde nog wel eens wat Belgische import permitteren. Voor zo’n 1.700 euro kom je in de meeste Portugese steden vlotjes rond, op het platteland is het nog goedkoper.

Hét voordeel van in Portugal wonen? Op drie uurtjes sta je in principe van Lissabon in Brussel en dat hoeft ook geen dure operatie te worden. Waar je dan wel best mee rekening houdt is dat het binnenland van Portugal ook een wagen vereist en dat snelle medische zorg daar niet altijd een evidentie is. Volledig uitgeruste ziekenhuizen zijn er niet zo dikgezaaid als in België. 

4. Maleisië


© iStock

Als laatste misschien een verrassing op de kaart: Maleisië. Maleisië is voor expats een beetje de hemel op aarde, met alle voordelen van Vietnam en er nog een aantal bij. Zo is het in Maleisië altijd behoorlijk warm: gemiddeld een comfortabele 27°C en zo’n acht uur zon per dag. Daar staat tegenover dat er wel wat regen kan vallen, maar met die hitte droogt dat snel weer op (je kan er trouwens ook uitstekend snorkelen). 

Net zoals in Vietnam is het eten in Maleisië gewoon smaakvol én goedkoop: je kan er zowel van de straat eten als er zelf eten maken. Met tropische ingrediënten van de markt kan je jezelf makkelijk onderhouden en het is niet duur. Alcohol is, net zoals in de meeste Aziatische landen, vrij duur, tenzij je het op lokale biertjes en sterkedrank houdt. 

Kuala Lumpur heeft ook prima gezondheidszorg, tot op het punt dat er gezondheidstoerisme aan de gang is. Dat wil zeggen dat de Maleisische regering ook wat minimumstandaarden voor een visa heeft voorzien. Zo moet je zo’n 85.000 euro in cash kunnen bewijzen en een maandelijks inkomen hebben. Er is dus wel degelijk een minpunt aan het paradijs. 

Daar komt ook nog bij dat in Maleisië raken niet bepaald een senicure is. Anderzijds kan je wel als werkend gezin naar Maleisië komen en daar al een pensioen opbouwen. En, het grote verkoopspunt voor een pensioen in Maleisië? De regering heft geen belastingen op pensioenen die uit andere landen komen. Je hebt dus meteen wat meer pensioengeld om uit te geven. 


© iStock
Uiteraard zijn er nog elementen buiten visa, vlieguren en lokale woonkosten om te overwegen. Is de temperatuur het hele jaar door goed of enkel in de zomer? Gaat het om een buitenverblijf? Zijn er mogelijkheden voor expats en verloopt de administratie vlot? Die vragen kan je vaak beantwoord krijgen door je aan te sluiten bij een facebookgroep met expats of gepensioneerden die er al wonen. Of misschien wil je wel helemaal niemand in de buurt die ook uit België komt. In elk geval is goede research noodzakelijk om zo nog veel harder van je pensioen te kunnen genieten!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20