‘Goedkoop astmamedicijn verkort hersteltijd Covid-19 met 3 dagen’

Een goedkoop geneesmiddel, dat vaak wordt gebruikt om astma te behandelen, kan mensen thuis helpen om sneller te herstellen van Covid-19. Dat blijkt uit een Brits onderzoek.

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben aangetoond dat een vroegtijdige behandeling met budesonide-inhalatie de hersteltijd van Covid-19-patiënten die niet in het ziekenhuis moeten worden opgenomen tot drie dagen kan verkorten. 

Twee pufjes budesonide tweemaal per dag zou veel 50-plussers met beginnende symptomen van Covid-19 over de hele wereld ten goede kunnen komen, aldus het onderzoeksteam. Er zijn ook vroege tekenen dat het medicijn het aantal ziekenhuisopnames zou kunnen verminderen.

Drie dagen sneller genezen

Budesonide is een veilig, relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar geneesmiddel dat wereldwijd wordt gebruikt in inhalatoren voor de behandeling van astma en chronische longaandoeningen. Al vroeg in de pandemie merkten artsen namelijk dat mensen met deze aandoeningen ondervertegenwoordigd waren onder de Covid-19-patiënten.

In totaal namen meer dan 1.700 mensen deel aan de studie die een hoog risico liepen om ernstig ziek te worden door Covid-19 en die ouder waren dan 50. Zo’n 751 onder hen werden gedurende twee weken thuis behandeld met een budesonide-puffer. Hun vooruitgang werd vergeleken met 1.028 andere patiënten die alleen de gebruikelijke NHS-zorg kregen.

Diegenen die het astmamedicijn kregen, herstelden gemiddeld drie dagen sneller dan de patiënten in de controlegroep. Ongeveer 32 procent van de deelnemers in de budesonide-groep herstelde binnen de eerste veertien dagen van hun behandeling, vergeleken met 22 procent van de patiënten in de andere groep. 

Belangrijke mijlpaal

‘In tegenstelling tot andere bewezen behandelingen, is budesonide effectief als behandeling thuis en tijdens de vroege stadia van de ziekte’, stelt een van de hoofdonderzoekers, Richard Hobbs van de Oxford-universiteit. ‘Dit is een belangrijke mijlpaal voor deze pandemie en een belangrijke prestatie voor op de gemeenschap gebaseerd onderzoek.’

De wetenschappers die betrokken zijn bij de studie hebben gezegd dat ze van plan zijn om patiënten te blijven beoordelen om te bepalen of budesonide ook de ontwikkeling van ‘long Covid’, de langdurige vorm van Covid-19, voorkomt. (am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20