Na het wegvallen van de Russische gasleveringen, hebben Europese landen hun invoer van Amerikaans gas opgeschroefd. Het energieproduct in kwestie – vloeibaar aardgas, of: LNG – kon eerst betrekkelijk goedkoop ingeslagen worden. Dat zal nu niet langer meer het geval zijn, zo stelt de oprichter van het Texaanse LNG-bedrijf Tellurian. De opgedreven Amerikaanse LNG-prijs is overigens een ontwikkeling die ook de Duitse economieminister niet is ontgaan. “Natuurlijk brengt dat problemen met zich mee waarover we moeten praten”, zei Robert Habeck tegen de regionale Duitse krant NOZ.
“Goedkoop Amerikaans aardgas behoort tot het verleden voor Europa”

Waarom is dit belangrijk?
De VS heeft de levering van LNG aan het Oude Continent opgevoerd opdat laatstgenoemde zijn winterdoelstellingen voor gasopslag zou halen. Zo werd ’s werelds grootste economie ook 's werelds grootste LNG-exporteur in de eerste helft van 2022, volgens het Amerikaanse ministerie van Energie. De Amerikaanse gastransporten behelsden in het jaar tot september meer dan 70 procent van de Europese invoer.Zelfs nu het continent met een heuse energiecrisis worstelt, zal Europa niet langer kunnen rekenen op goedkope aardgasimporten uit de VS. Hiervoor waarschuwde Charif Souki, de medeoprichter van het in Texas gevestigde LNG-bedrijf Tellurian, op een Londense energieconferentie eerder deze week.
Volgens Souki, die ook uitvoerend voorzitter van Tellurian is, zullen landen die de door Rusland afgesneden gastoevoer willen vervangen, het transport van LNG twee keer zo duur zien uitvallen. Ook in de VS heeft de inflatie de transportkosten immers drastisch opgedreven.
“Daardoor is het dromen over de dagen dat je gas op het water kon krijgen voor 4-5 dollar (per kubieke voet aardgas, red.) iets uit het verleden”, zo citeert Business Insider de Libanees-Amerikaanse zakenman. “We moeten eerder denken in de richting van 10 tot 12 dollar” om de investering van Tellurian te rechtvaardigen.
Investeren in Amerikaanse gasprojecten
Souki opperde op de conferentie dat investeren in Amerikaanse gasprojecten een manier kan zijn voor Europese bedrijven om de toegang tot de voorraden te beheren. Hoewel er al miljarden dollars zijn gepompt in Amerikaanse LNG-projecten, met name in Texas en Louisiana, kan er meer worden gedaan, aldus de LNG-veteraan.
“Europa zal 500 tot 600 miljard dollar uitgeven aan subsidies voor zijn consumenten. Voor een fractie van die prijs kun je langetermijngasreserves uit de Verenigde Staten veiligstellen”, aldus de energie-topman. “Er zijn voor 100 miljard dollar liquefactieprojecten in de Verenigde Staten die zijn toegestaan maar geen financiering hebben kunnen krijgen”, zei hij. “Je moet investeringen doen als je de bron wilt controleren”, klonk het nog.
De energiecrisis ten gevolge van de Russische aanval op Oekraïne en de bijbehorende sancties heeft de lacunes in de LNG-infrastructuur blootgelegd – vooral in Duitsland, dat vooralsnog over geen enkele operationele LNG-terminal beschikt. Volgens het adviesbureau Rystad Energy kan dit in 2024 maar liefst 42 miljard dollar aan nieuwe investeringen in de sector opleveren.
Berlijns beklag
De prijsstijgingen zijn Berlijn overigens niet ontgaan. Zo deed de Duitse minister van Economie recent zijn beklag dat de VS en andere “bevriende” gasleveranciers astronomische prijzen vragen voor hun gasleveringen, waarmee hij suggereerde dat zij profiteerden van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.
“Sommige landen, ook bevriende, vragen soms astronomische prijzen [voor hun gas]. Natuurlijk brengt dat problemen met zich mee waarover we moeten praten”, zei de groene minister Robert Habeck tegen de regionale Duitse krant NOZ op woensdag. Hij riep op tot meer solidariteit van de VS als het gaat om hulp aan hun energiehongerige bondgenoten in Europa.
“De Verenigde Staten namen contact met ons op toen de olieprijzen omhoogschoten en de nationale oliereserves in Europa daardoor werden aangesproken. Ik denk dat een dergelijke solidariteit ook goed zou zijn voor het beteugelen van de gasprijzen”, zei hij.
Ook de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis meldde dat Europa voor de invoer van aardgas nu al twee tot drie keer meer betaalt dan Aziatische kopers.
(mah)