De wereldwijde schuldenberg was nog nooit zo hoog in verhouding met het bruto binnenlands product (BBP), de totale geldwaarde van de productie van goederen en diensten.
De wereldwijde schuldenberg blijft toenemen. Zo blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Institute of International Finance (IFF). Nog nooit was de schuldquote, de verhouding tussen de globale schuld en het BBP, zo hoog als in 2019.
De eerste negen maanden werd het record zelfs al verbroken. De schuldenberg nam toe met 9.000 miljard dollar waardoor de teller op 253.000 miljard dollar eindigde. De schuldquote bedroeg 322 procent, net meer dan in 2016.
Meer dan de helft van de schulden situeren zich in industrielanden. Nieuw-Zeeland, Zwitserland en Noorwegen hebben vooral huishoudschulden, terwijl de VS en Australië te kampen hebben met een enorm begrotingstekort. Het Amerikaans ministerie liet op maandag nog weten, tijdens de maandelijkse begrotingsupdate, dat het totale tekort maar liefst 1.020 miljard dollar bedraagt.
Lage rente
IFF wijst naar de lage rentetarieven als reden voor de schuldenberg. De Federal Reserve in de Verenigde Staten heeft de rente in 2019 drie keer naar beneden getrokken. En de rentetarieven van de Europese Centrale Bank zijn nog nooit zo laag geweest sinds de financiële crisis. Christine Lagarde, de nieuwe gouverneur van de Europese Centrale Bank, heeft een maand geleden nog aangekondigd dat ze daar voorlopig geen verandering in zal brengen.
In opkomende markten liggen de schulden lager – 72.000 miljard in totaal – maar volgens IFF zijn ze sinds enkele jaren aan een steile klim bezig. De schuldquote van China bedraagt 310 procent, het hoogste percentage van alle opkomende markten.
IFF voorspelt dat de wereldwijde schuldenberg dit jaar zal blijven toenemen. In het eerste kwartaal zou hij meer dan 257.000 miljard bedragen. Ook de Wereldbank heeft onlangs de politieke leiders attent gemaakt op het gevaar van een globale schuldencrisis.
Lees ook: