De Vlaamse regering overweegt haar belang in investeringsmaatschappij Gimv te verkopen, zo berichtte De Tijd. Het nieuws leidt tot een debat over een vaak terugkerende vraag: van welke type bedrijven moet de Vlaamse overheid – of een overheid tout court – een aandeelhouder zijn?
In het nieuws: De Vlaamse regering onderzoekt de afbouw of zelfs volledige verkoop van haar strategisch belang, 27,65 procent van het kapitaal, in de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv.
De details:
- Met de opbrengst van een volledige verkoop – ergens tussen 300 en 400 miljoen euro – zou de Vlaanderen zijn schulden wat kunnen terugbrengen.
- Al zou zo’n verkoop en een exit als aandeelhouder wel een tweesnijdend zwaard zijn, want dan verliest Vlaanderen ook bijna 20 miljoen euro per jaar aan dividenden.
- Mogelijk speelt bij de verkoopintenties mee dat er met PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen) nog een investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid bestaat.
De geschiedenis:
- Gimv – vroeger sprak men van “de GIMV” – ontstond in 1980 als de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Vlaanderen, een overheidsholding die Vlaamse bedrijven financieel moest ondersteunen.
- Maar door de jaren heen vormde het bedrijf zich om van een holding gericht op Vlaanderen tot een durfkapitalist die in tientallen Europese bedrijven investeert, met de bedoeling er na enkele jaren weer uit te stappen.
- De band met Vlaanderen werd dus almaar losser, Gimv noemt zich ook al enige tijd “een Europese investeringsmaatschappij”.
- Het belang van de Vlaamse overheid daalde in stappen – waaronder een beursgang – van de oorspronkelijke 100 procent naar de huidige 27,65 procent.
Het debat:
- De internationalisering neemt niet weg dat Gimv nog steeds een belangrijke financier is van vooruitstrevende Vlaamse bedrijven, zoals Cegeka, Itineris of Televic. Maar dreigt die hefboom voor de Vlaamse economie niet weg te vallen als Vlaanderen zijn belang aan een buitenlandse partij zou verkopen?
- Sommigen hopen daarom dat een Vlaamse investeerder, al dan niet in een consortium, zich zal aandienen als kandidaat-koper, zodat Gimv toch nog verankerd blijft in het Vlaamse Gewest waar het zijn naam aan dankt.
- De Vlaamse regering zou er overigens niet alleen aan denken zijn belang in Gimv, maar ook in verzekeraar Ethias te verzilveren. De drie gewesten van België kwamen in het kapitaal van Ethias tijdens de financiële crisis van 2008. Waarnemers opperen dat het logischer zou zijn dat Vlaanderen eerst uit die participatie stapt.
Brussels Airport
- Een andere vraag is wat de Vlaamse regering met de opbrengst van een verkoop zou kunnen doen? Peter Van Rompuy, de fractievoorzitter van cd&v in het Vlaams Parlement, pleit ervoor om een deel ervan te besteden aan de Vlaamse verankering van Brussels Airport.
- De achterliggende redenering is dat Vlaanderen zoveel mogelijk aandeelhouder moet zijn van strategisch belangrijke infrastructuurbedrijven, zoals een luchthaven.

- Zo’n instap zou evenwel tot weerstand in Franstalig België kunnen leiden, omdat de luchthaven een Belgisch symboolbedrijf is en voor 25 procent in handen is van de federale overheid. De overige 75 procent is in bezit van Baisa, een consortium van buitenlandse privé-investeerders. Of hoe de Vlaamse verankeringsgedachte wel eens zou kunnen botsen met de Belgische.
(kg)