Gimv

De afkorting ‘Gimv’ stond voor ‘Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen’ toen het werd opgericht in 1980. Het initiatief kwam er vanuit de Vlaamse regering. Op vandaag is de investeringsmaatschappij niet langer uitsluitend in handen van de Vlaamse overheid. De Afkorting heeft dus niet langer de oorspronkelijke betekenis, maar de naam ‘Gimv’ bleef wel bestaan.

De holding is nu beursgenoteerd, maar dat wil niet zeggen dat ze volledig in handen is van private en institutionele beleggers. Meer dan een kwart van de aandelen is namelijk nog in handen van de ‘VPM’, de ‘Vlaamse Participatiemaatschappij’: de holdingmaatschappij voor de Vlaamse overheid.

Zoals elke holding, is het doel van Gimv om haar kapitaal te zien aangroeien via participaties in de aandelen van andere bedrijven. De specifieke strategie van Gimv bestaat uit ‘Risicokapitaal’ verschaffen aan kleine tot middelgrote bedrijven met een groot groeipotentieel. De geografische ligging van die bedrijven is ook beperkt tot de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Andere landen behoren niet tot de doelmarkt.

In totaal heeft de holding een portefeuille van meer dan 50 bedrijven waarin ze investeert. De activiteiten van die bedrijven kunnen onderverdeeld worden in vier categorieën:

  • ‘Consumer’: consumentenproducten en -diensten
  • ‘Healthcare’: Alles in het thema van gezondheidszorg
  • ‘Smart Industries’: Innovatieve ontwikkelingen voor de industrie
  • ‘Sustainable Cities’: Duurzame ontwikkeling van stedelijke gebieden
Meer