Gigantisch Russisch konvooi nadert Kiev: is dit het kantelpunt in de oorlog?

Al dagenlang regenen Russische raketten en kogels op Oekraïne. Voorlopig kan het Oekraïens leger standhouden op de belangrijkste posities, maar daar lijkt eerder vroeger dan later verandering in te komen.

Op dit moment trekt een reusachtig Russisch konvooi, dat volgens sommige bronnen wel 65 kilometer lang is, op naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het konvooi bestaat uit tanks, pantserwagens en artilleriestukken, en beslaat zowat de hele afstand tussen het Antonov-vliegveld en Prybirsk, een voorstad van Kiev.

Verder noordwaarts, aan de grens met Wit-Rusland, lijken nieuwe Russische grondtroepen en helikopters zich klaar te maken om Oekraïne binnen te vallen. Zo valt te zien op satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies.

Bombardementen

De dreiging van het immense konvooi volgt op een bewogen dag in Kiev. Zo kende de stad alweer een reeks aan bombardementen, waarbij onder meer een grote tv-mast werd beschoten. Daarbij kwamen vijf Oekraïners om het leven, vijf anderen liepen verwondingen op.

Ook Babi Yar, het herdenkingsmonument voor slachtoffers van de Holocaust, werd geraakt door Russische raketten. Op die locatie vond op 29 en 30 september 1941 een bloedbad plaats, toen Nazi-soldaten onder leiding van generaal-majoor Kurt Eberhard 33.771 Joden vermoordden. In de dagen nadien vonden nog 100.000 tot 150.000 mensen de dood in Babi Yar, onder meer Russische oorlogsgevangenen, Roma-zigeuners en Oekraïense verzetstrijders.

De kanteling?

De aankomst van het konvooi vlak bij Kiev, samen met de eerdere (kleinere) overwinningen van het Russisch leger, lijken een kentering te zijn in de oorlog. Hoewel het Oekraïens leger meer georganiseerd lijkt, beter uitgerust en meer gemotiveerd, komt Rusland met zo’n overweldigende troepenmacht af dat de Oekraïners overspoeld dreigen te raken. Kiev houdt momenteel nog stand, maar de vraag is hoe lang nog, zeker met zo’n reusachtige troepenmacht aan de stadsrand. Toch zijn er ook positieve geluiden op te tekenen. Verschillende Russische soldaten zouden zich zonder slag of stoot overgeven, en het Oekraïens leger kon al verschillende Russische tanks en pantserwagens buit maken.

(mah)

Meer