Gevolg Westerse sancties: Rusland wil banden met India aanhalen

Nu de dreiging van nieuwe westerse sancties tegen Rusland en zijn grondstoffen toeneemt – de Verenigde Staten hebben een embargo ingesteld voor Russische olie – probeert Moskou zijn betrekkingen met andere landen, waaronder India, te versterken. Dat meldt persagentschap Reuters.

De een z’n dood is de ander z’n brood; een spreekwoord dat zeker van toepassing is in het kader van internationale betrekkingen en ditto handel. Zo zouden de spanningen tussen het Westen en Rusland wel eens in het voordeel van India kunnen werken. Moskou heeft de regering in New Delhi een verleidelijk aanbod gedaan: het Kremlin is bereid olie en andere grondstoffen tegen lage prijzen af te staan.

Dit is een interessant aanbod – hoewel de door Rusland geboden prijzen niet bekend zijn – voor India, dat 80 procent van zijn oliebehoefte importeert. Gewoonlijk haalt New Delhi ongeveer 2 à 3 procent van zijn olie uit Rusland. Door zowel de energiecrisis als de kortingen die Moskou biedt, zou India echter bereid zijn meer Russische olie in te slaan om zo zijn energierekening te verlagen.

“Rusland biedt olie en andere grondstoffen aan tegen een zeer aantrekkelijke prijs. We zullen het met plezier aanvaarden”, zei een persoon dicht bij de Indiase regering, aldus Reuters. Eerst vallen echter nog wat horden te nemen (logistiek, administratief en technisch: hoe transporteren, hoe verzekeren, en welke soort olie?), stipte het contact van Reuters aan. Zodra die obstakels van de baan zijn, zullen ze het aanbod aanvaarden.

Een roebel-roepiedeal

Deze handelsovereenkomst met India kan voor Rusland dubbel interessant zijn. Enerzijds kan het hiermee aantonen het Westen en zijn sancties te slim af te zijn door een nieuwe klant te vinden – hoewel de volumes die zullen worden geleverd zeker kleiner zullen zijn en de bedragen van de transacties ook lager. En anderzijds slaagt het erin handel te drijven met een ander land ondanks zijn (beperkte) terugtrekking uit het wereldwijde banksysteem SWIFT.

De toegenomen aankoop van Russische olie zal geschieden via een roepie-roebeltransactie. Er wordt een handelsmechanisme ontwikkeld om deze transactie mogelijk te maken voor olie, maar ook voor andere goederen, waaronder meststoffen.

De hoeveelheid olie, evenals de korting, zijn niet bekendgemaakt.

(lb, am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.